Sagen om det kaotiske naturgenopretningsprojekt i Lille Vildmose i Aalborg Kommune får nu tilføjet endnu et kapitel.

Lodsejerne truer nemlig nu den socialdemokratiske rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, Hans Henrik Henriksen, med retssag.

Rådmanden får nu 14 dage til at trække en udtalelse tilbage, som han kom med til TV2 Nord 13. maj. Her kaldte rådmanden lodsejerne for lovbrydere.

SE DET OMSTRIDTE INTERVIEW MED RÅDMAND HANS HENRIK HENRIKSEN (S) FRA 13. MAJ 2020 FRA TV2 NORD. (Rådmanden kommer på efter 2:56)  
 

En udtalelse, som lodsejerne på ingen måde kan leve med, fortæller Preben Clausen, der er talsmand for lodsejerne i Lille Vildmose.

Det kan de ikke, da udtalelsen fra Aalborg Kommunes ansvarlige på området faldt bare få dage efter, at politiet havde droppet alle sigtelser mod en række af lodsejerne og nogle af deres sympatisører.

De var et halvt år forinden – i oktober 2019 – blevet lagt i håndjern, taget med på politistationen og sigtet af politiet, da de ikke ville forlade arealerne, hvor naturgenopretningsprojektet var ved at blive udført.

Anholdelserne kom efter, at politiet igennem en periode på vegne af Aalborg Kommune forsøgte at sikre, at naturgenopretningsprojektet kunne gennemføres. Et projekt, lodsejerne har protesteret mod, da de har været utilfredse med, at det blev gennemført, da det endelige spørgsmål om erstatning hele tiden har været uafklaret.  

- Aalborg Kommune har nok iværksat en af de største politiaktioner i Nordjyllands Politis historie, men det mundede så ud, at der ikke en gang kunne gives det, som svarer til en parkeringsbøde.

- Og når vi ikke har gjort noget ulovligt, så må det jo være Aalborg Kommune, der har gjort noget ulovligt, siger Preben Clausen.

De overholder ikke loven

Han fortæller, at han blev gal, da han åbnede for TV2 Nord om aftenen den 13. maj sidste år og så Hans Henrik Henriksen tone frem på skærmen og sige i direkte tv, at han var skuffet over, at der ikke er rejst sigtelser mod lodsejerne, men at man i kommunen tog sagen til efterretning.

Han fortæller i interviewet, at det dog var nødvendigt at tilkalde politiet, så kommunens medarbejdere kunne udføre arbejdet omkring naturgenopretningsprojektet.

- Det her er altså medarbejdere, der overholder landets love. Og det gør man altså ikke ude i Smidie Fenner hos de her lodsejere, lød det 13. maj til TV2 Nord fra Hans Henrik Henriksen.

I sidste måned – efter overtaksationen opjusterede erstatningen til lodsejerne og slog fast, at, at Aalborg Kommune ikke havde haft grundlag for at gå i gang med arbejdet i Lille Vildmose, da al betaling til lodsejerne ikke var gjort op – ville rådmanden stadigvæk ikke undskylde.

Til Nordjyske lød det i stedet 17. juli:

- Jeg er ikke parat til at undskylde, at vi var nødt til at ty til ordensmagtens hjælp for at beskytte det lovlige arbejde i mosen, sagde han.

Skider på vi er frifundet

Fra Preben Clausen lyder det, at udtalelserne er absurde.

- Selvom vi er pure frifundet, så tillader han sig som rådmand alligevel at stå at sige, sådan hører jeg det, at han vil »skide på, at vi er frifundet, og de åbenbart er meget klogere inde i Aalborg Kommune«.

Ifølge Preben Clausen har protesterne mod kommunens arbejde tværtimod foregået stille og roligt. Så stille og roligt, som det nu kan gøres, når Aalborg Kommune konstant har haft tilkaldt politiet.

- Vi har kun gjort opmærksom på, at kommunen arbejder ulovligt på vores jord. Vi har forsøgt at redegøre for det, men fra både kommune og politi var der lukket land. De satte bare deres fingre i ørene.

- Vi blev jaget væk fra vores egen jord. 40 gange tror jeg, at jeg har mødt politiet derude. De fleste gange gik vi vores vej, når de begyndte at pege på håndjernene. Til sidst var vi dog så fortørnet, at vi blev stående. Vi fulgte dog selvfølgelig med, da de lagde armen på vores skuldre. Vi slås selvfølgelig ikke med politiet, men det var en vild proces.

- Og bagefter skal vi så høre af Aalborg Kommune, når alle sigtelser er frafaldet, at vi er forbrydere. Jeg er blevet udstillet i hele Nordjylland i fjernsynet med håndjern på. Det er jeg fandme ikke tilfreds med, siger Preben Clausen.

I alt 36 borgere har nu sendt en skrivelse til rådmanden, hvor de beder den aalborgensiske rådmand trække sine udtalelser tilbage eller dokumentere dem.

Også en udtalelse om, at Aalborg Kommune har været nødt til at sætte hårdt ind over for lodsejerne på grund af krav fra EU om, at projektet skulle være gennemført senest ved årsskiftet til 2020, vil lodsejerne have ham til at trække tilbage.

Det viste sig efterfølgende, at kommunen godt ville kunne få dispensation.

Tavs rådmand

Over for Effektivt Landbrug har Hans Henrik Henriksen ingen kommentarer, lyder det igennem By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune

- Vi har ingen kommentarer, før vi har drøftet sagen med vores jurister, lyder kommentaren.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35

Advokat: Droppet sigtelse er en frikendelse

Det er den i landbrugskredse kendte advokat Hans Sønderby, som kører sagen for lodsejerne i Lille Vildmose, hvor man kræver, at rådmand i Aalborg, Hans Henrik Henriksen (S), skal trække udtalelser tilbage omkring, at lodsejerne er lovbrydere, og at der har været en frist fastsat af EU om, at projektet skal være gennemført inden årsskiftet til 2020, hvis kommunen ikke skal miste et stort tilskud.

- Vi har at gøre med nogle mennesker, der er uskyldige. De får så at vide af rådmanden, at de ikke overholder landets love. Det er en grov beskyldning, siger Hans Sønderby.

Om EU-aspektet lyder det:

- Offentligheden har fået at vide, at fristen ikke kan flyttes. Men det endte den med at blive. Han må dokumentere, at fristen ikke har kunne flyttes, lyder det fra Hans Sønderby, der samtidig siger, at det er vigtigt.

- Når man trækker EU-kortet og siger, at hvis man som kommune ikke tvinger sin magt igennem over for en gruppe mennesker, så vil det offentlige miste penge, så skaber du en stemning i befolkningen, som går imod den gruppe mennesker, siger Hans Sønderby.

Politik