Fødevareerhvervet protesterer i storbyer

Organisationen Oprør fra Landet står bag massedemonstration i landets to største byer på lørdag. På sidelinjen er der fuld opbakning fra Bæredygtigt Landbrug. L&F-folk er mere tøvende, men forstår behovet for at lufte utilfredsheden.

En række danske landmænd og dele af fødevareerhvervet varsler nu stordemonstrationer med traktorer og andre køretøjer i København og Aarhus. Demonstrationerne ventes afviklet på lørdag klokken 12-14. Her formodes det, at tusindvis af fødevareproducenter og andre fra fødevarebranchen vil vise deres utilfredshed med regeringens politik.

Ifølge en af initiativtagerne til lørdagens stordemonstration, landmand Knud Jeppesen, Jelling, er det ikke udelukkende den igangværende minkskandale, der får landmændene på barrikaderne.

- Det er bredt i hele fødevareerhvervet, at vi er sammen om det her. Det er således også fiskerne, der kommer sejlende ind i havnene på lørdag. De har også fået nok, pointerer den østjyske landmand. Han tilføjer, at omkring 30 kuttere for nuværende ventes i havnene, ligesom en række dyretransportører har meldt deres ankomst.

Savner respekt for grundloven

Knud Jeppesen er talsmand for en NGO, der kalder sig »Oprør fra Landet«. Bevægelsen har sat sig for at gøre opmærksom på landbrugets væsentlighed for samfundet.

Man ønsker også at sætte en stopper for »den politiske heksejagt«. Man pointerer samtidig, at man ønsker at få forandret landbrugs-bashing til reel samtale mellem befolkning, politikerne og landbruget.

Ifølge Oprør fra Landet vil der på lørdag blive tale om en stor demonstration i landets to største byer. Her vil man demonstrere imod magtmisbrug, manglende respekt for grundloven, demokratisk underskud - og for folkestyret, oplyser Knud Jeppesen over for Effektivt Landbrug

Folkestyre på pause

I en fælleserklæring fra Oprør fra Landet hedder det videre:

- Corona-epidemien krævede i begyndelsen hurtige beslutninger - i en grad, der ikke hidtil er set i vores fælles danmarkshistorie. Vi lærte ord som forsigtighedsprincip og forsamlingsforbud - og det samfund, som vi kender og har opbygget sammen, blev politisk lukket ned. En særlov blev vedtaget af et enigt folketing, der gav ultimativ magt til regeringen - og samtidig satte demokratiet og folkestyret på midlertidig pause.

- Nu kræver folket medbestemmelsen tilbage. Der skal være tid til at lytte, tid til at undersøge tingene til bunds, så der kan træffes meningsfyldte beslutninger. Vores demokratiske samfund skal ledes demokratisk. Det ønsker regeringen ikke.

Kritik af epidemilov

Oprør fra Landet langer i sin erklæring også ud efter regeringens nyligt fremsatte forslag til en ny epidemi-lov. En lov som Oprør fra Landet mener giver politikerne uindskrænket magt.

- Der gennemføres grundlovsstridige beslutninger, og hæren sættes ind for at hjælpe myndighederne med at gennemføre de ulovlige beslutninger. Selv, når det går op for regeringen, at en ordre er ulovlig, fortsættes udførslen af den ulovlige ordre. Det har været dyrt - især på det menneskelige plan.

- Et erhverv er væk - og mange andre erhverv og mennesker lever i uvished for deres fremtid, når folkestyret er sat ud af kraft. Dermed har folket ingen indflydelse på, hvilke beslutninger der dikteres fremover under epidemiloven. Det føles fremmed og usikkert.

- Vi skal udvise politisk tillid til de mennesker, vi har valgt, men det kræver, at alle bliver hørt og medinddraget i disse alvorlige beslutninger. Nu vil vi høres, lyder det i erklæringen fra Oprør fra Landet.

BL bakker op

Det lykkedes ikke for Effektivt Landbrug at få en kommentar fra minkavlernes formand, Tage Pedersen, om hvad han siger til, at der bliver holdt demonstrationer i København og Aarhus på lørdag.

Formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, fortæller, at foreningen ikke er medarrangør af demonstrationerne. Men at foreningen opfordrer sine alle sine medlemmer til at deltage.

- Det er så urimeligt, sådan som man har behandlet minkfarmerne. Voksne mænd sidder og græder. Og man smider dem bare ad helvede til. Og det hele er ulovligt. Så man skal ikke være i tvivl om, at vi fra BL bakker fuldstændig op om disse demonstrationer. Loven skal overholdes i dette land, tordner BL-formanden.

En svær balancegang

Effektivt Landbrug arbejder samtidig på at få en kommentar fra formandskabet i Landbrug & Fødevarer. Fra formand for LandboSyd, Mogens Dall, lyder det imidlertid, at han synes, at det er en svær diskussion, hvorvidt en traktordemonstration i København og Aarhus er en god idé.

- Vi bevæger os på en knivsæg. Lige nu er der medvind og sympati i befolkningen for de mennesker, som det går ud over i minkbranchen. Og hvis en given demonstration ikke generer den almene trafik og gøren og laden af mennesker i Danmark, så er der mange måder at demonstrere sin frustration på.

- Og med mange traktorer i Københavns og andre store byers indre er det et spørgsmål, om det gavner andet end, at de mennesker der deltager får luft for deres frustration.

- Men det er altså også ufattelig svært at stille sig op foran en traktor og sige, at du ikke må demonstrere. For jeg forstår så udmærket frustrationen. Vi skal bare passe på, at det ikke kammer over, siger Mogens Dall, der frygter, at en traktordemonstration kan få bagslag, når det kommer til minkavlerne og at det kan ende med, at den sympati, der er for avlerne i store dele af befolkningen lige nu, kan blive sat over styr.

Deler frustrationerne

Fra Nis Hjort, formand for Vejle-Fredericia Landboforening, lyder tæt på samme melding. Han fortæller, at han har været i kontakt med sin landmandskollega Knud Jeppesen fra NGO’en Oprør fra Landet de seneste dage om demonstrationen, og han deler frustrationen.

- Jeg forstår udmærket, at nogle har behov for at markere deres holdning for den måde, som også landbrugserhvervet bliver behandlet på. Jeg er dog bekymret for, at vi kommer til at skade vores egen sag, hvis vi bliver meget udfarende på det her. For mig er det utroligt vigtigt, at det kommer til at foregå på en ordentlig måde, hvor vi bygger sympati op, og ikke skubber folk fra os, fordi vi er så »forbandet sure og gale«, siger Nis Hjort.

 

Læs mere om Minksagen

Dyk ned i vores mere end 450 artikler om minksagen. Helt tilbage fra hvor de første besætninger blev smittet og frem til afhøringerne i Minkkommissionen.

Læs mere her

Læs også