Nedlukningen af Danmark har især kunne mærkes hos dem, der leverer luksusprodukter til Horeca-segmentet, fortæller direktør i L&F, Flemming Nør-Pedersen, der håber på snarlig genåbning.
Tirsdagens melding fra statsminister Mette Frederiksen (S) om, at hun vil udvide den første fase af genåbningen af Danmark, bliver vel modtaget hos Landbrug & Fødevarer.
Direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, lægger her ikke skjul på, at han håber på, at den udvidede åbning – som der da disse linjer blev skrevet onsdag sidst på eftermiddagen endnu ikke var meldt noget ud om – kommer til at betyde, at forretninger i den såkaldte Horeca-branche kan få lov til snart åbne. Horeca dækker over hoteller, restauranter og caféer.
- Der er jo både landmænd, gartnere og fødevarevirksomheder, som enten ligefrem har specialisere sig i at levere varer til det her Horeca-segment, eller som har haft en høj afsætning til de her virksomheder. Virksomheder som jo stort set er lukket ned lige nu.
- Derfor er vi lige nu i forhold til det her delvise genoplukningsscenarie optaget af, at vi også får åbnet nogle af barerne, restauranterne og caféerne. Det skal være stille og roligt, og som det nu kan lade sig gøre sunhedsmæssigt forsvarligt, siger Flemming Nør-Pedersen, der mener, at for eksempel udendørsservering godt kunne åbnes nu.
- Eller også kunne man sige noget med hvert andet bord eller hver anden plads indendørs. Lige nu handler det om stille og roligt at komme videre med det her segment, siger han.
Kan ikke komme af med varer
I de seneste uger har også Danish Crown Beef i sine ugentlige markedsberetninger fortalt om, hvor svært det er at sælge deres ædlere udskæringer, som altså primært bliver solgt til Horeca-segmentet.
I sidste uge lød det fra formanden for Danske Slagtekalveproducenter, Lasse Olsen, til Effektivt Landbrug, at han og hans medlemmer lige nu lider særlig meget som følge af de lukkede caféer og restauranter.
Kødkvægproducenter råber på hjælp fra regeringen
Fra Flemming Nør-Pedersen lyder det, at han sagtens forstår frustrationen. Det gælder også de gartnere, som leverer grøntsager til sektoren.
- Hvor skal de nu gå hen med deres højværdiprodukter? Svaret er, at der i virkeligheden ikke er nogle steder, hvor de kan gå hen. Det kører okay i detailhandlen lige nu, men det er svært at få dem til at tage nye kategorier ind i den situation, som vi er i lige nu, siger han.
Direktøren fortæller, at Landbrug & Fødevarer lige nu er i god dialog med en række andre erhvervsorganisationer om lige netop en snarlig genåbning. Det gælder blandt andet Bryggeriforeningen, hvis medlemmer har den samme udfordring med at komme af med deres varer, som de landmænd og gartnerier, der har specialiseret sig i Horeca-segmentet har.
- Vi skal have liv i det her segment igen. Det er noget af det, som vi lige nu prioriterer allerhøjest, siger Flemming Nør-Pedersen.
Fra L&F-direktøren lyder det, at han ikke har den store bekymring for smittespredning lige nu.
- Ser vi på kapaciteten i sundhedssystemet, så synes der at være plads til, at vi lige nu kan åbne lidt mere op. Selvfølgelig hvis man tager de rette hygiejneforanstaltninger, holder afstand og så videre, så tænker vi sammen med en række andre organisationer, at der er plads til at gå lidt hurtigere frem. Også i forhold til det her Horeca-segment, siger han.
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35
Axelborg er også ved at genåbne
I takt med Danmark er ved at genåbne, så er man i L&F’s højborg på Axelborg også ved så småt at åbne op for sine medarbejdere igen, som hidtil har arbejdet hjemmefra. Det fortæller direktør Flemming Nør-Pedersen, som selv er tilbage på Axelborg.
- En tredjedel skal så være her igen på mandag, og så tager vi endnu en tredjedel den 30. april.
- Og så siger vi goddag og velkommen tilbage til den sidste tredjedel den 11. maj, hvor vi så er fuldtallige, siger han.
Han forklarer, at man dog fra L&F tager de naturlige hensyn, hvis medarbejdere har syge familiemedlemmer eller syge børn.
- Vi kigger selvfølgelig på at bruge mødelokaler, og sidde spredt med god afstand.