bannerPos

LDM går i rette med Merrilds EU-kommentarer

Man skal være kommunist for at synes om EU-Parlamentets forslag om at begrænse produktionen hos de enkelte landmænd, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. Arkivfoto

Henning K. Andersen

16-04-2019 12:19
EU’s planer om at gennemføre produktionsbegrænsninger skaber nu debat mellem Martin Merrild og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

I sidste uge kom EU-Parlamentets landbrugsudvalg frem til, at man skal kunne pålægge europæiske landmænd at sænke produktionen i krisetider og samtidig have mulighed for at straffe landmænd økonomisk med bøder, hvis de ikke gør. 

Forslaget var en del af de ændringsforslag, som EU-parlamentarikere har valgt at indstille til den endelige reform af EU’s landbrugspolitik, der efter planen skal træde i kraft i 2021. 

Forslaget har efterfølgende fået en hård medfart hos formand hos Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. Overfor Altinget.dk kalder han forslaget en total katastrofe.

- Det lyder som et fuldstændig planøkonomisk kommunistisk projekt, som vil smadre vores landbrugsproduktion. Med alle de erfaringer, vi har gjort med udbudsstyring. Det ender jo fuldstændig ukontrollerbart hver eneste gang. Man skal simpelthen være ortodoks kommunist for at tro på sådan noget lort, sagde Merrild til Altinget.dk i sidste uge.

Men hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenterne er man derimod godt tilfredse, hvis EU får mulighed for at begrænse udbuddet i kriseperioder.

- LDM havde gerne set en mere intelligent måde at gøre det på, men hvis mælkeproduktion skal foregå på markedsvilkår, skal mælkeproducenterne jo have mulighed for at udnytte markedsvilkårene. Ellers sidder mejeridirektørerne og skummer fløden, og producenterne knokler for ingenting, det har vi lige set i den seneste krise, skriver landsforeningen i deres ugebrev, der er underskrevet af formand Kjartan Poulsen. 

Merrild: Kan gå ud over væksten
Omvendt mener Martin Merrild ikke, at man kan styre de globale fødevarepriser ved hjælp af markedsplanlægning og produktionsstyring uden at miste konkurrencekraft.

- Så mister vi muligheden for at tage del i den vækst, der er, for så bliver det andre lande, der kommer til at tage de markedsmuligheder, og så får vi et landbrug, som ikke investerer og bliver mere og mere gammeldags, og som ikke kan leve op til de forventninger, befolkningerne har på klima, på dyrevelfærd, på miljø og så videre. Og så kommer vi ind i en ond cirkel, siger Martin Merrild til altinget.dk.

Men ifølge LDM tilgodeser Martin Merrild med den valgte kurs mejerierne på bekostning af producenterne. 
- Vi har også set, at det ikke er lykken at oplagre bjerge af pulver eller smør, det trækker blot pinen i langdrag og penge ud af EU-kassen. Nej, hvis der ikke er efterspørgsel efter varen til en omkostningsdækkende pris, så skal varen slet ikke fremstilles. Det synes egentlig at være et godt liberalt markedsprincip, og det er ærgerligt, at L&F repræsenterer en holdning, der kun tilgodeser mejerierne i Europa på producenternes bekostning, skriver foreningen.

Verden står overfor en befolkningsmæssig eksplosion i de kommende år. Ifølge FN vil verdens befolkning stige fra 7 milliarder til 10 milliarder mennesker frem mod 2050, og det skaber et behov for at holde gang i produktionsvæksten, påpeger Martin Merrild.

- Vi skal løse de udfordringer, vi står med, af udviklingsvejen ved at sige, at lige så vel som klimaudfordringen er global, så er udfordringen ved at skaffe fødevarer til en voksende befolkning også global. Og fødevarer vil komme til at blive flyttet rundt i verden. Derfor kan vi lige så godt tage del i det i Europa og producere de varer, lyder det fra L&F-formanden.

Hvis forslaget, om at EU skal kunne gennemføre en begrænsning i produktionen skal blive til virkelighed, skal det både godkendes i EU-Parlamentet, i EU-Kommissionen og i ministerrådet, hvor alle EU-lande er repræsenteret.  
 

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next