bannerPos

LDM går i rette med Merrilds EU-kommentarer

Man skal være kommunist for at synes om EU-Parlamentets forslag om at begrænse produktionen hos de enkelte landmænd, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. Arkivfoto

Henning K. Andersen

16-04-2019 12:19
EU’s planer om at gennemføre produktionsbegrænsninger skaber nu debat mellem Martin Merrild og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

I sidste uge kom EU-Parlamentets landbrugsudvalg frem til, at man skal kunne pålægge europæiske landmænd at sænke produktionen i krisetider og samtidig have mulighed for at straffe landmænd økonomisk med bøder, hvis de ikke gør. 

Forslaget var en del af de ændringsforslag, som EU-parlamentarikere har valgt at indstille til den endelige reform af EU’s landbrugspolitik, der efter planen skal træde i kraft i 2021. 

Forslaget har efterfølgende fået en hård medfart hos formand hos Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. Overfor Altinget.dk kalder han forslaget en total katastrofe.

- Det lyder som et fuldstændig planøkonomisk kommunistisk projekt, som vil smadre vores landbrugsproduktion. Med alle de erfaringer, vi har gjort med udbudsstyring. Det ender jo fuldstændig ukontrollerbart hver eneste gang. Man skal simpelthen være ortodoks kommunist for at tro på sådan noget lort, sagde Merrild til Altinget.dk i sidste uge.

Men hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenterne er man derimod godt tilfredse, hvis EU får mulighed for at begrænse udbuddet i kriseperioder.

- LDM havde gerne set en mere intelligent måde at gøre det på, men hvis mælkeproduktion skal foregå på markedsvilkår, skal mælkeproducenterne jo have mulighed for at udnytte markedsvilkårene. Ellers sidder mejeridirektørerne og skummer fløden, og producenterne knokler for ingenting, det har vi lige set i den seneste krise, skriver landsforeningen i deres ugebrev, der er underskrevet af formand Kjartan Poulsen. 

Merrild: Kan gå ud over væksten
Omvendt mener Martin Merrild ikke, at man kan styre de globale fødevarepriser ved hjælp af markedsplanlægning og produktionsstyring uden at miste konkurrencekraft.

- Så mister vi muligheden for at tage del i den vækst, der er, for så bliver det andre lande, der kommer til at tage de markedsmuligheder, og så får vi et landbrug, som ikke investerer og bliver mere og mere gammeldags, og som ikke kan leve op til de forventninger, befolkningerne har på klima, på dyrevelfærd, på miljø og så videre. Og så kommer vi ind i en ond cirkel, siger Martin Merrild til altinget.dk.

Men ifølge LDM tilgodeser Martin Merrild med den valgte kurs mejerierne på bekostning af producenterne. 
- Vi har også set, at det ikke er lykken at oplagre bjerge af pulver eller smør, det trækker blot pinen i langdrag og penge ud af EU-kassen. Nej, hvis der ikke er efterspørgsel efter varen til en omkostningsdækkende pris, så skal varen slet ikke fremstilles. Det synes egentlig at være et godt liberalt markedsprincip, og det er ærgerligt, at L&F repræsenterer en holdning, der kun tilgodeser mejerierne i Europa på producenternes bekostning, skriver foreningen.

Verden står overfor en befolkningsmæssig eksplosion i de kommende år. Ifølge FN vil verdens befolkning stige fra 7 milliarder til 10 milliarder mennesker frem mod 2050, og det skaber et behov for at holde gang i produktionsvæksten, påpeger Martin Merrild.

- Vi skal løse de udfordringer, vi står med, af udviklingsvejen ved at sige, at lige så vel som klimaudfordringen er global, så er udfordringen ved at skaffe fødevarer til en voksende befolkning også global. Og fødevarer vil komme til at blive flyttet rundt i verden. Derfor kan vi lige så godt tage del i det i Europa og producere de varer, lyder det fra L&F-formanden.

Hvis forslaget, om at EU skal kunne gennemføre en begrænsning i produktionen skal blive til virkelighed, skal det både godkendes i EU-Parlamentet, i EU-Kommissionen og i ministerrådet, hvor alle EU-lande er repræsenteret.  
 

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer