Lokalpolitiker til kamp mod nordjysk pesticidforbud

Landmænd skal naturligvis have lov at benytte moderne planteværnsmidler, der aldrig ender i grundvandet, lyder det fra Daniel Borup Jakobsen (V), byrådsmedlem i Aalborg

Byrådsmedlem i Aalborg Kommune, Daniel Borup Jakobsen (V), sætter spørgsmålstegn ved, at lokale landmænd forbydes at benytte godkendte og ufarlige planteværnsmidler.

Han er derfor klar til at se på den indsatsplan, der flere steder omkring Nordjyllands hovedstad forhindrer landbruget i at bruge midlerne.

- Miljøministeriet har konkluderet, at denne type skånsomme pesticider ikke er til fare for grundvandet, da de nedbrydes i de øvre jordlag. Vi skal naturligvis ikke tillade brugen af dem lige rundt om vandboringerne, men man er med denne plan gået for langt ved at inkludere så store områder, hvor forbuddet alligevel ikke har nogen nytte, lyder det fra Daniel Borup Jakobsen.

Bæredygtigt Landbrug bidrager med faktuel viden
Han har fået interesse for sagen, efter at interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug har bidraget med fakta om den nordjyske indsatsplan.
Bæredygtigt Landbrug finder det både usagligt, ufagligt og uretfærdigt, at nuværende landmænd skal bøde for fortidens synder.

Det handler ikke mindst om nogle for længst forbudte stoffer, der ikke længere bruges, og som der ind imellem findes bittesmå og ubetydelige rester af i grundvandet. I hele Aalborg Kommune er der ifølge målinger kun gjort ét eneste fund af moderne pesticider i drikkevandet, og dette ene målingsresultat er tydeligvis en fejl (fordi glyphosat aldrig ender i 70 meters dybde, og fordi stoffet ikke er målt hverken før eller efter det ene udslag).

Ingen fare for det nordjyske drikkevand
Jørgen Evald Jensen, der er faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, er glad for, at Daniel Borup Jakobsen nu tager sagen op:

- Jo mere faktuel viden vi kan få ind i byrådssalen, jo mere kvalificerede beslutninger bliver der truffet, siger Jørgen Evald Jensen.

- Det sker desværre rigtig mange steder, at man træffer beslutninger på baggrund af følelser og ikke faktuel viden. Det er også – skal jeg gerne medgive – kompliceret stof. Derfor bidrager vi gerne med viden, hvor vi kan. Og vi kan påvise, at moderne planteværnsmidler ikke udgør nogen fare for hverken nordjysk eller dansk drikkevand i øvrigt, tilføjer den faglige direktør.

Læs også