Ministeren kommer L&F i møde på Natura 2000-området
Det har kunnet betale sig for Landbrug & Fødevarer at klage over udpegelsen af Natura 2000-områder. Det fremgår af den plan, som miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen(V) har sendt til godkendelse i EU.

I den nye udpegning af Natura 2000-arealer, som regeringen har indleveret til EU, markerer den mørkeblå farve arealer, hvor habitatområdet er blevet reduceret. Kilde: GIS-kort, Miljøstyrelsen.
Utilfredsheden var til at tage og føle på, da planerne for nye Natura 2000-arealer blev fremlagt af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i juni måned.
For trods flere protester fra berørte lodsejere var store dele af ellers god landbrugsjord på Falster fortsat udpeget til Natura 2000-areal. Det omhandlede blandt andet korridoren mellem Guldborgsund og Botø Nor.
Det var i sin tid en torn i øjet på en af lodsejerne, planteavler Jens Erik Pedersen.
- Det er sådan en korridor, der går ind over højjord og ejendomme. Men fugle går jo ikke. De flyver, så hvorfor kan man ikke fjerne den. I de ændringer, som er lavet, har man så fjernet lidt af den korridor, men på min ejendom, der ligger bygningssættet stadigvæk lige nøjagtig inden for Natura 2000 i den korridor sammen med et lille vandhul. Det er, synes jeg jo, fuldstændig malplaceret, sagde han til Effektivt Landbrug i september måned.
Korridoren fjernet fra Natura 2000
Men et kig på de opdaterede kort på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside afslører nu, at korridoren og en del af Botø Nor ikke længere er Natura 2000-beskyttet. Omvendt har regeringen efter en aftale med Dansk Folkeparti udpeget andre arealer til Natura 2000-beskyttelse.
– I hele Danmark vil der blive beskyttet mere værdifuld natur, og det er en vigtig prioritet for mig. Jeg er glad for, at man i dag kan se resultatet af den ambition, vi meldte ud før sommerferien, på et landkort, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen(V) og fortsætter:
- Det bliver en kæmpe gevinst for naturen i Danmark, at vi nu får beskyttet mere af den værdifulde natur. Samtidig får vi ryddet op i den tidligere grænseføring, så områder med blandt andet kornmarker, gylletanke og havnemoler ikke længere kaldes Natura 2000. For vi skal selvfølgelig ikke kalde noget natur, der ikke er det, siger han.
Skal fjerne bureaukrati
De ny-udpegede arealer udgør over 30.000 hektar, og det er den største enkeltudpegning af ny Natura 2000-natur på land, siden områderne blev godkendt af EU-Kommissionen i 2004.
Og den nye grænsedragning og udpegning glæder Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen.
- Mange bønder har ikke kunnet dyrke jorden på samme vilkår som deres kollegaer og har haft en masse bureaukratisk bøvl, fordi deres jord har haft et Natura 2000-mærkat. Selvom de aldrig skulle have haft det til at begynde med. Det er dejligt, at vi får ryddet op og i stedet beskytter nogle områder, som faktisk er værd at beskytte.
De nye udpegninger fremgår af en bekendtgørelse, der netop er udstedt. Indtil de nye grænser er endeligt godkendt af EU-Kommissionen, beskyttes både de nye og de gamle habitatområder. For fuglebeskyttelsesområder træder ændringerne i kraft med det samme.
Områderne, der i stedet for landbrugsjord er indstillet til Natura 2000-områder, omfatter blandt andet fuglebeskyttelsesarealer i Nationalpark Thy, og ved Skjern Å. Justeringerne i de udpegede områder sker som en del af Naturpakken i 2016, hvor det blev besluttet at give arealerne et eftersyn.