Årets tørke har kun forværret den økonomiske situation, som dansk landbrug er i, og selv om miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har iværksat en række tiltag, der skal hjælpe landbruget, er der behov for yderligere tiltag. Det er holdningen hos både Centrovice og SLF. Et af de ting, der burde laves om, er jordskatten, der årligt indbriger staten 900 millioner kroner. Det mener Torben Povlsen, formand for Centrovice.

- Pengene bliver taget ud af landbruget, inden man har lavet en bundlinje, og dermed har fundet ud af, om det har været et godt eller skidt år. Så man skal altså betale nogle skatter og afgifter, inden man er kommet ned på bundlinjen. Det findes ikke i andre erhverv, siger han til TV2 Fyn.

Lignende toner lyder fra SLF ovenpå torsdagens krisemøde mellem landbrugsorganisationerne og miljø- og fødevareministeren.

- Vi vil gerne opfordre regeringen til at se meget nøje på de skatter og afgifter, for eksempel ejendomsskatter, som vi landmænd betaler uanset, om vi tjener penge eller ej. Denne type skatter og afgifter udgør op mod en million kroner hjemme på bedriften hos os. Det er mange penge i et år, hvor man er ramt af tørke og lav notering, siger Berith Nissen, der er næstformand i SLF. 

Bonnesen: Oplagt at se på jordskat

Venstres miljøordfører Erling Bonnesen har forståelse for indsigelserne mod de forskellige skatter og afgifter.

- Det er da oplagt at se på jordskatten. Jordskatten kan jo sammenlignes med, hvis en håndværker fik en ekstra skat, inden han tog fat i værktøjerne og begyndte at arbejdet. Det er jo helt urimeligt, og det kan enhver da forstå. På samme måde virker det med jordskatten, at man beskatter landmanden af sit værktøj, inden han går igang, siger Erling Bonnesen(V) til TV2 Fyn og fortsætter:

- På den måde er landmanden bagud på point i konkurrencen, og det dur ikke. hvis landbrugs- og fødevaresektoren skal kunne konkurrere med tyskere, hollændere, polakker og amerikanere om at sælge fødevarer til fx Japan.

Bonnesen pointerer vigtigheden i, at man så hurtigt som muligt får landbruget op i gear igen efter sommerens tørke.

- Vi skal have et landbrug i fremtiden, der kan konkurrere, og producere råvarer til vores store fødevaresektor, der jo producerer nogle af verdens bedste fødevarer og kan sælges verden rundt og skaber masser af arbejdspladser i Danmark. Derfor skal vi også sikre, at vi i fremtiden har et stort, varieret landbrug, som kan levere råvarerne til vores fødevaresektor. 

Ifølge Seges står landbruget til at tabe 6,4 milliarder kroner på grund af sommerens tørke.

 

Politik