bannerPos

Agrarøkonomprisen gik til…

Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, prisvinderen Katrine Lykkegaard Christensen og præsidenten for Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab Frederik Lüttichau. Foto: Henrik Sieben.

AF: HENRIK SIEBEN

JOURNALIST
22-11-2018 15:20
Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs Agrarøkonompris blev tildelt Katrine Lykkegaard Christensen, der har sat fokus på insekter som god proteinkilde.

Med projekt »Fremtidens fødevarer – melormeproduktion i Danmark«, vandt Katrine Lykkegaard Christensen, Bygholm Landbrugsskole, Det Kongelige Landhusholdningsselskabs Agronompris.

Prisen, der foruden æren, blomster og et pænt pengebeløb, blev overrakt af formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild i forbindelse med selskabets efterårskonference torsdag i København, mens landbrugschef i Nordea, Per Meinert motiverede:

- Opgaven tænker ud af boksen og tager hele samfundet med i vurderingen af trends, efterspørgsel, produktdesign, fremstilling og økonomi, samtidig med at det handler om iværksætteri og om at løfte sammenhængen i værdikæden fra jord til bord.

 

Der skal tænkes nyt

Efter prisoverrækkelsen fortalte en særdeles glad og stolt Katrine Lykkegaard Christensen, at melormeproduktion i Danmark er utraditionel og meget anderledes, men går fint i tråd med den tid og situation, landbruget aktuelt står i, da landbruget og de fødevarer vi spiser i dag, bliver noget andet i fremtiden, og fordi der skal ske noget nyt.

- Melorme fascinerer mig, for de er miljøvenlige at fremstille, ernæringsmæssigt er de et fint alternativt til kød, og så indeholder de masser af proteiner, de essentielle aminosyrer, vitaminer og mineraler, og de vigtige omega 3 fedtsyrer. Så vi kan godt spise flere af dem og så skære ned på vores kødforbrug.

 

To skiver dækker proteinbehov

Prismodtageren havde i sit projekt serveret brød med insektmel til 150 forsøgskaniner, hvoraf nogle ikke ville smage, mens andre var ok med det.

- Jeg har også fået lavet et brød, hvor to skiver dagligt dækker et menneskes proteinbehov. Det smagte dog ikke så godt, så der skal arbejdes mere med at produktudvikle.

Melorme er spændende for miljøet, men en vanskelig opgave produktionsmæssigt, da man får et meget ustabilt udbytte, samtidig med at det er en manuelt krævende produktion. Så nogle dygtige nørder skal videreudvikle på teknologien bag, fortalte hun.

Vinderen af konkurrencen vil senere kigge på produktion af soldaterfluer, hvor der allerede nu er en farm, der producerer 20 kilo larver dagligt, som giver 80 kilo gødning.

- Det er et spændende produkt, der også kan laves økologisk og dermed give gødning til det økologiske markbrug, ligesom insekter kan anvendes til økologisk svine- og fjerkræfoder.

Nummer to i konkurrencen blev Karina Mie Grube, Dalum Landbrugsskole, for et projekt om landboturisme som driftsgren, mens Niels Hansen Schmidt, Gråsten Landbrugsskole, blev nummer tre med opgaven »Trends og omstillingsparathed i landbruget«.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next