Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs Agrarøkonompris blev tildelt Katrine Lykkegaard Christensen, der har sat fokus på insekter som god proteinkilde.
Med projekt »Fremtidens fødevarer – melormeproduktion i Danmark«, vandt Katrine Lykkegaard Christensen, Bygholm Landbrugsskole, Det Kongelige Landhusholdningsselskabs Agronompris.
Prisen, der foruden æren, blomster og et pænt pengebeløb, blev overrakt af formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild i forbindelse med selskabets efterårskonference torsdag i København, mens landbrugschef i Nordea, Per Meinert motiverede:
- Opgaven tænker ud af boksen og tager hele samfundet med i vurderingen af trends, efterspørgsel, produktdesign, fremstilling og økonomi, samtidig med at det handler om iværksætteri og om at løfte sammenhængen i værdikæden fra jord til bord.
Der skal tænkes nyt
Efter prisoverrækkelsen fortalte en særdeles glad og stolt Katrine Lykkegaard Christensen, at melormeproduktion i Danmark er utraditionel og meget anderledes, men går fint i tråd med den tid og situation, landbruget aktuelt står i, da landbruget og de fødevarer vi spiser i dag, bliver noget andet i fremtiden, og fordi der skal ske noget nyt.
- Melorme fascinerer mig, for de er miljøvenlige at fremstille, ernæringsmæssigt er de et fint alternativt til kød, og så indeholder de masser af proteiner, de essentielle aminosyrer, vitaminer og mineraler, og de vigtige omega 3 fedtsyrer. Så vi kan godt spise flere af dem og så skære ned på vores kødforbrug.
To skiver dækker proteinbehov
Prismodtageren havde i sit projekt serveret brød med insektmel til 150 forsøgskaniner, hvoraf nogle ikke ville smage, mens andre var ok med det.
- Jeg har også fået lavet et brød, hvor to skiver dagligt dækker et menneskes proteinbehov. Det smagte dog ikke så godt, så der skal arbejdes mere med at produktudvikle.
Melorme er spændende for miljøet, men en vanskelig opgave produktionsmæssigt, da man får et meget ustabilt udbytte, samtidig med at det er en manuelt krævende produktion. Så nogle dygtige nørder skal videreudvikle på teknologien bag, fortalte hun.
Vinderen af konkurrencen vil senere kigge på produktion af soldaterfluer, hvor der allerede nu er en farm, der producerer 20 kilo larver dagligt, som giver 80 kilo gødning.
- Det er et spændende produkt, der også kan laves økologisk og dermed give gødning til det økologiske markbrug, ligesom insekter kan anvendes til økologisk svine- og fjerkræfoder.
Nummer to i konkurrencen blev Karina Mie Grube, Dalum Landbrugsskole, for et projekt om landboturisme som driftsgren, mens Niels Hansen Schmidt, Gråsten Landbrugsskole, blev nummer tre med opgaven »Trends og omstillingsparathed i landbruget«.