bannerPos

Agrarøkonomprisen gik til…

Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, prisvinderen Katrine Lykkegaard Christensen og præsidenten for Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab Frederik Lüttichau. Foto: Henrik Sieben.

Henrik Sieben

Journalist
22-11-2018 15:20
Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs Agrarøkonompris blev tildelt Katrine Lykkegaard Christensen, der har sat fokus på insekter som god proteinkilde.

Med projekt »Fremtidens fødevarer – melormeproduktion i Danmark«, vandt Katrine Lykkegaard Christensen, Bygholm Landbrugsskole, Det Kongelige Landhusholdningsselskabs Agronompris.

Prisen, der foruden æren, blomster og et pænt pengebeløb, blev overrakt af formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild i forbindelse med selskabets efterårskonference torsdag i København, mens landbrugschef i Nordea, Per Meinert motiverede:

- Opgaven tænker ud af boksen og tager hele samfundet med i vurderingen af trends, efterspørgsel, produktdesign, fremstilling og økonomi, samtidig med at det handler om iværksætteri og om at løfte sammenhængen i værdikæden fra jord til bord.

 

Der skal tænkes nyt

Efter prisoverrækkelsen fortalte en særdeles glad og stolt Katrine Lykkegaard Christensen, at melormeproduktion i Danmark er utraditionel og meget anderledes, men går fint i tråd med den tid og situation, landbruget aktuelt står i, da landbruget og de fødevarer vi spiser i dag, bliver noget andet i fremtiden, og fordi der skal ske noget nyt.

- Melorme fascinerer mig, for de er miljøvenlige at fremstille, ernæringsmæssigt er de et fint alternativt til kød, og så indeholder de masser af proteiner, de essentielle aminosyrer, vitaminer og mineraler, og de vigtige omega 3 fedtsyrer. Så vi kan godt spise flere af dem og så skære ned på vores kødforbrug.

 

To skiver dækker proteinbehov

Prismodtageren havde i sit projekt serveret brød med insektmel til 150 forsøgskaniner, hvoraf nogle ikke ville smage, mens andre var ok med det.

- Jeg har også fået lavet et brød, hvor to skiver dagligt dækker et menneskes proteinbehov. Det smagte dog ikke så godt, så der skal arbejdes mere med at produktudvikle.

Melorme er spændende for miljøet, men en vanskelig opgave produktionsmæssigt, da man får et meget ustabilt udbytte, samtidig med at det er en manuelt krævende produktion. Så nogle dygtige nørder skal videreudvikle på teknologien bag, fortalte hun.

Vinderen af konkurrencen vil senere kigge på produktion af soldaterfluer, hvor der allerede nu er en farm, der producerer 20 kilo larver dagligt, som giver 80 kilo gødning.

- Det er et spændende produkt, der også kan laves økologisk og dermed give gødning til det økologiske markbrug, ligesom insekter kan anvendes til økologisk svine- og fjerkræfoder.

Nummer to i konkurrencen blev Karina Mie Grube, Dalum Landbrugsskole, for et projekt om landboturisme som driftsgren, mens Niels Hansen Schmidt, Gråsten Landbrugsskole, blev nummer tre med opgaven »Trends og omstillingsparathed i landbruget«.

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next