bannerPos

Agrarøkonomprisen gik til…

Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, prisvinderen Katrine Lykkegaard Christensen og præsidenten for Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab Frederik Lüttichau. Foto: Henrik Sieben.

Henrik Sieben

22-11-2018 15:20
Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskabs Agrarøkonompris blev tildelt Katrine Lykkegaard Christensen, der har sat fokus på insekter som god proteinkilde.

Med projekt »Fremtidens fødevarer – melormeproduktion i Danmark«, vandt Katrine Lykkegaard Christensen, Bygholm Landbrugsskole, Det Kongelige Landhusholdningsselskabs Agronompris.

Prisen, der foruden æren, blomster og et pænt pengebeløb, blev overrakt af formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild i forbindelse med selskabets efterårskonference torsdag i København, mens landbrugschef i Nordea, Per Meinert motiverede:

- Opgaven tænker ud af boksen og tager hele samfundet med i vurderingen af trends, efterspørgsel, produktdesign, fremstilling og økonomi, samtidig med at det handler om iværksætteri og om at løfte sammenhængen i værdikæden fra jord til bord.

 

Der skal tænkes nyt

Efter prisoverrækkelsen fortalte en særdeles glad og stolt Katrine Lykkegaard Christensen, at melormeproduktion i Danmark er utraditionel og meget anderledes, men går fint i tråd med den tid og situation, landbruget aktuelt står i, da landbruget og de fødevarer vi spiser i dag, bliver noget andet i fremtiden, og fordi der skal ske noget nyt.

- Melorme fascinerer mig, for de er miljøvenlige at fremstille, ernæringsmæssigt er de et fint alternativt til kød, og så indeholder de masser af proteiner, de essentielle aminosyrer, vitaminer og mineraler, og de vigtige omega 3 fedtsyrer. Så vi kan godt spise flere af dem og så skære ned på vores kødforbrug.

 

To skiver dækker proteinbehov

Prismodtageren havde i sit projekt serveret brød med insektmel til 150 forsøgskaniner, hvoraf nogle ikke ville smage, mens andre var ok med det.

- Jeg har også fået lavet et brød, hvor to skiver dagligt dækker et menneskes proteinbehov. Det smagte dog ikke så godt, så der skal arbejdes mere med at produktudvikle.

Melorme er spændende for miljøet, men en vanskelig opgave produktionsmæssigt, da man får et meget ustabilt udbytte, samtidig med at det er en manuelt krævende produktion. Så nogle dygtige nørder skal videreudvikle på teknologien bag, fortalte hun.

Vinderen af konkurrencen vil senere kigge på produktion af soldaterfluer, hvor der allerede nu er en farm, der producerer 20 kilo larver dagligt, som giver 80 kilo gødning.

- Det er et spændende produkt, der også kan laves økologisk og dermed give gødning til det økologiske markbrug, ligesom insekter kan anvendes til økologisk svine- og fjerkræfoder.

Nummer to i konkurrencen blev Karina Mie Grube, Dalum Landbrugsskole, for et projekt om landboturisme som driftsgren, mens Niels Hansen Schmidt, Gråsten Landbrugsskole, blev nummer tre med opgaven »Trends og omstillingsparathed i landbruget«.

Marked: Tyske svinepriser står overfor markante stigninger

Der er stor efterspørgsel på smågrise i Tyskland, og derfor er der udsigt til markante prisstigninger, skriver Danske Svineproducenter.

Udstilling på Landsskuet fyldt op

Nye udstillere er klar til at vise maskiner og produkter på det store dyrskue i Herning den 4.-6. juli

Horsch sætter omsætningsrekord

I 2018 opnåede Horsch den største omsætning i firmaets historie.

Prognose: Smågrisepriser bliver bedre end forventet

Den sæsonmæssige nedtur i tredje og fjerde kvartal bør blive moderat, lyder vurderingen i en ny prognose for smågrisepriserne.

LDM-advokat om Arla-aftale: Vent med at skrive under

Arlas nye aftale, som venter på underskrift fra andelshaverne, giver mindre indflydelse, mere ulighed og farvel til vedtægterne, mener Lauge Fastrup.

Afregningspris, afregningspris, afregningspris

Afregningsprisen har ikke givet overskud til ordentlig honorering og normalt vedligehold for den gennemsnitlige mælkeproducent, mener LDM-formand.
Side 1 af 1495 (29881 artikler)Prev1234567149314941495Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer