- Fusionen vil være fremtidssikret full-line rådgivningsvirksomhed med de bedste værdier, lyder oplægget fra en enstemmig Centrovice-bestyrelse forud for mandagens ekstraordinære generalforsamling.
- Dansk og fynsk landbrug står foran store udfordringer og forandringer. Vi skal sikre, at vi – landmænd og rådgivere – sammen kan løse disse udfordringer. Vi skal i fremtiden kunne byde ind på den dagsorden, der er i samfundet omkring klima, miljø og sporbarhed.
- Derfor skal vi som rådgivningshus kunne servicere landmændene på Fyn på bedste vis. Det skal ske med nærhed. Men samtidig i bevidsthed om at vi ved at fusionere tager det bedste fra hinanden, og derved også giver de fynske landmænd den bedst mulige rådgivning. Vi skal tilbyde full-line-rådgivning.
- Vi ved, at landmændene går efter specialviden. Og vi vil i en fusion give vores medarbejdere lov til at skyde yderligere i vejret fagligt. Men det skal effektueres ned på landmandens bundlinje, understreger Centrovice-formand Torben Povlsen i forbindelse med de netop offentliggjorte fusionsplaner med LMO om en stor fælles rådgivningsvirksomhed, der – hvis fusionen vedtages ved den ekstraordinære generalforsamling på mandag – kommer til at tælle 600 medarbejdere på kontorer i Østjylland og på Fyn. Og med en samlet årlig omsætning på 400 millioner kroner i interessentskabet, som får et helt nyt navn.
Af lyst ikke af nød
Den fynske landboforeningsformand pointerer, at fusionsplanerne ikke kommer efter pres fra baglandet.
- Hvis det gjorde det, var jeg allerede for sent ude som formand. Det her sker ikke af nød men af lyst. Forhandlingerne med LMO-formandskabet, der blev indledt med det første uformelle møde i slutningen af juni, har været en god oplevelse og med en god kemi, siger Torben Povlsen.
Han er sikker på, at fusionstanken vil vække gehør hos de fynske landmænd, og har allerede fået mange positive reaktioner på initiativet.
- Der sker forandringer hele tiden, både i landbruget og rådgivningen. Derfor bliver vi hele tiden udfordret, og derfor er det afgørende at være en stærk spiller i markedet.
- Og det bliver vi nu, understreger den fynske landboforeningsformand, både når det drejer sig om rådgivning i ledelse og management, eller det nødvendige arbejde med økonomi, budgetlægning, tilskud, ansøgninger og andre rådgivningsopgaver i landbruget.
Rettidig omhu og fremtidssikring
Selvom de færreste havde spået en fusion mellem LMO og Centrovice, erkender de to rådgivningsvirksomheder, at både fusionen og tidspunktet er det helt rigtige.
- Fusionen er rettidig omhu i en branche, som er præget af mange konkurrenter om et svindende antal kunder. Nu bliver vi den største og stærkeste i branchen, og det giver nogle rigtig spændende forretningsmæssige perspektiver og synergier for os - både på kundesiden og på vores muligheder for at investere i digitale løsninger, siger Nis Kristian Hjort, der er formand for LMO.
Både han og Torben Povlsen er enige om, at de to virksomheder er meget ens og velkørende. Beslutningen og processen har derfor være meget ligetil.
- Vi går sammen, fordi det er det rigtige at gøre både rent rådgivnings- og forretningsmæssigt. Med fusionen kan vi fastholde vores nærhed til vores kunder lokalt, og samtidig sikrer vi en større bredde af medarbejdere, som i endnu højere grad får mulighed for at blive branchens specialister frem for generalister. Der er ingen tvivl om, at det vil give vores kunder adgang til endnu bedre og bredere rådgivning og kompetencer, siger Torben Povlsen.
600 medarbejdere
Øverste chef for fusionen, som bliver Danmarks største rådgivningsselskab indenfor landbrugsrådgivning, bliver den hidtidige direktør for LMO, Jan Winther.
- Det er en enormt spændende aktør, vi sammen skaber, og der er ingen tvivl om, at vi kan gå endnu skarpere ind i vores kerneområde, som er landbrugsfaglig rådgivning. Tidligere havde vi hver vores styrker, og nu kan vi i endnu højere grad tilbyde full-service-rådgivning til vores mange tusinde kunder, uanset om det handler om økonomi, skat, strategi eller generationsskifter i store og små virksomheder. Det er vi overbeviste om, at vores kunder på Fyn og i Jylland kan se værdien af, siger Jan Winther.
Louise Helmer stopper
Direktøren kan ikke oplyse i hvilket omfang en kommende fusion vil have betydning for antallet af medarbejdere. Han oplyser, at man ikke ved, om nogle stillinger efter en fusion bliver overflødige, eller om man for eksempel vil samle administrative medarbejdere et sted.
- Det har vi slet ikke taget stilling til. Første skridt er at få stemt fusionen igennem, siger Jan Winther, og slår fast, at kunderne stadig har brug for rådgivning i morgen.
Jan Winther håber og tror, at denne fusion blot er et skridt på vejen mod en endnu større virksomhed og dermed på sigt også flere medarbejdere.
Louise Helmer, der er administrerende direktør for Centrovice, har valgt at fratræde sin stilling, hvis fusionen bliver en realitet. Det har i processen ikke været muligt at tilbyde hende en stilling, som hun kunne se sig selv i.
Fakta om fusionen
LMO
LMO blev skabt i 2008 som et fælles rådgivningsselskab for seks midt- og østjyske landboforeninger. Siden er yderligere to foreninger kommet til. Ejerne er Landboforeningen Kronjylland, LandboForeningen Midtjylland, Landboforeningen Odder-Skanderborg, Samsø Landboforening, Vejle-Fredericia Landboforening, Østjysk Landboforening samt Familielandbruget Midt-Jylland og Østjydsk Familielandbrug.
Virksomheden omsætter for godt 285 millioner kroner og tæller omkring 430 medarbejdere fordelt på seks kontorer i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Østervrå og Samsø.
LMO har hovedsageligt rådgivning i Jylland fra Vejle i syd til Østervrå i nord samt på Fyn.
Centrovice
Centrovice blev stiftet i 2008 efter en fusion mellem Agrogården og LandboFyn.
Virksomheden omsætter for godt 100 millioner kroner og tæller omkring 150 medarbejdere fordelt på to kontorer i Vissenbjerg og på Ærø.
Centrovice har hovedsageligt rådgivning på Fyn samt i Jylland, Sjælland og Lolland-Falster.
Den nye fusion
Fusionen af rådgivningsvirksomhederne LMO og Centrovice får fælles, nyt navn.
Interessentskabet ejes af LMO-ejerforeningerne og Centrovice. Som de to største foreninger får Centrovice og Landboforeningen Midtjylland hver 24,9 procent af ejerandelen. Egenkapitalen bliver i størrelsesorden 65 millioner kroner med tilførslen af Centrovice-kapitalen på 16-17 millioner kroner.
Den årlige omsætning bliver omkring 400 millioner kroner.
Bestyrelsen bliver i det nye selskab på 11 landboforeningsmedlemmer og to medarbejderrepræsentanter (i det hidtidige LMO-selskab var der hhv. ni bestyrelsesmedlemmer og en medarbejderrepræsentant). Fyn er sikret to bestyrelsesmedlemmer og en medarbejderrepræsentant i de første tre år.
Det nye selskab får omkring 600 medarbejdere. Direktør er Jan Winther.