Tilskud til skovrejsning

Har du landbrugsjord, kan du frem til den 20. september 2019 søge om tilskud til skovrejsning. Der er mulighed for tilskud på op til 32.000 kroner pr. hektar til privat skovrejsning.

Af planteavlskonsulent i Agri Nord, Flemming Floor Jensen

Overvejer du at etablere skov på din landbrugsejendom, kan du frem til den 20. september søge om tilskud til rejsning af fritliggende skove. Tilskuddet gives til etablering af fritliggende skove helt ned til 2 hektar, og hele tilskuddet udbetales umiddelbart efter plantning af mindst 4.000 levende planter ved løvtræsbevoksninger og -skovbryn og 2.800 planter i nåletræsbevoksninger.

Ved såning udbetales tilskuddet, når der i anden vækstsæson kan konstateres, at tilstrækkeligt mange planter, 2.800, er sprunget ud.

 

Krav til den nye skov

Den nye skov skal pålægges fredskovspligt efter skovloven. Dette indebærer blandt andet, at maksimalt 10 procent af arealet kan drives i kort rotation med for eksempel juletræer, og derudover må naturområder som søer, enge og moser ikke ændres ved opdyrkning eller lignende.

Desuden må der ikke anvendes pesticider på arealerne eller dybdepløjes forud for anlæg af ny skov. Sprøjtning er således ikke tilladt.

 

Tilskuddets størrelse

Har du landbrugsjord i et delvandopland med indsatsbehov for kvælstof, har du flere muligheder for tilskud til skovrejsning.

Der ydes tilskud på 28.000 kroner pr. hektar for plantning af løvskov eller lovskovsbryn, mens der ydes 12.000 kroner pr. hektar for plantning af nåleskov (dog ikke Nobilis eller Nordmannsgran).

Der ydes et tilskud på 4.000 kroner pr. hektar for plantning uden dybdegående jordbearbejdning.

Der gives et fast tilskud på 15 kroner pr. hektar til opsætning af vildthegn.

Derudover er der ved ordningen for privat skovrejsning mulighed for at modtage grundbetaling fra EU uden tidsbegrænsning på cirka 1.600-2.300 kroner pr. hektar.

Agri Nord samarbejder med Skovdyrkerne om at lave det optimale skovrejsningsprojekt på din jord.

 

Læs også