SUKKERROER Vi går ud af marken. Stort set hele den 20 hektar store mark er meget tør, og det er kun sporene fra traktorhjul, der afslører, at der har været gang i roelægningen. De er på det nærmeste ikke til at se, selv om de, ifølge Kenneth Woodham, »er der allesammen«. 

- Hvis du skal have det med, så kan vi sige, at der er op mod 90.000 planter, fortæller han. Han har stået for såningen af roerne, og selv om der faktisk ikke var nogen vinter i år, er det gået fornuftigt, fortæller han og tilføjer:

- Det er gået fint. Godt nok har jorden været knaldhård, og det var svært at lave såbed. Vi kæmpede lidt med at få det slået i stykker, fordi vi jo ikke har haft noget frost. Men ellers blev det godt, vil jeg sige.

Højeste tørkeindeks

Den våde vinter i 2019/2020 blev som bekendt afløst af flere uger med tørt vejr, og meget lidt vand fra oven. Det betød, at tørkeindekset røg i vejret i løbet af april. Men der er dog ikke grund til at være alt for bekymret om udsigterne til en god roekampagne, mener Henning Tønnesen, direktør på Beldringe Gods, som jorden hører inde under. Godset har i alt 430 hektar jord, hvoraf skov udgør cirka 100 hektar.

- Vi har nok vand nok lige nu. Men vi har faktisk haft det højeste tørkeindeks, vi har målt på det her tidspunkt af året, og vi står faktisk lige midt i et af de områder, hvor det er allerværst. 

Hvad gør det ved dine forventninger til årets udbytter? 

- Det ved jeg ikke. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan vejret arter sig fra nu af og i den kommende måneds tid, siger Henning Tønnesen og fortsætter:

- Vi havde en hård overflade, da vi skulle til at arbejde den op, men som man kan se, er det nu så løst, at man skulle tro, det var løgn. Men i vores kornmarker kniber det med fremspiringen, hvor der er tørret helt ud.

- Der har også været andre roemarker, der har været lidt mere knoldet. De har harvet nogle dage, før jeg kom, og den er tørret ud. Der kommer roerne heller ikke, før der kommer vand, tilføjer Kenneth Woodham. 

Har I så nået det i det samme tempo, som I plejer?

- Ja, det er egentlig gået, som det plejer. Der har ikke været noget spild. Da vi først kom i gang, kørte det egentlig godt. Nu er udfordringen, at ukrudtet er langt fremme på grund af det vejr, vi har haft. Det er for tørt, lyder det fra Kenneth Woodham.

500 hektar i år 

Roemarken uden for Præstø er langt fra den eneste, han har sået til med de mange planter. Kenneth Woodham fortæller, at han i år har sået 500 hektar til med roer. Det er primært i Sydsjælland, men også i Vestsjælland. 

Og når roerne skal tages op, er Kenneth Woodham igen i gang. I dette tilfælde i samarbejde med Dalmose Vognmandsforretning. Her er roer en væsentlig del af aktiviteterne, fortæller direktør Henrik Jørgensen.  

- Det er nok omkring halvdelen. Godt 50 procent, og det er hovedsageligt med optagningen og transporten. Vi kører med tre læssere, når vi kommer til efteråret, hvor vi har 45 lastbiler i gang i de måneder, vi er i gang, Og så har vi tre optagere, hovedsageligt i Syd- og Vestsjælland, siger han.

Planter