- Navlebrok er en udfordring for mange besætninger. Derfor er det vigtigt, at alle forstår, hvad navlebrok er, og hvordan vi kan forebygge det.

Opfordringen kommer fra Stina Brødbæk Sørensen, der er svinerådgiver hos SvineRådgivningen. I nyhedsbrevet Svinenyt giver hun, sammen med en forklaring på, hvad navlebrok egentlig er, en række gode råd til forebyggende tiltag i forhold til at minimere problemet.

- Navlebrok er en udposning ved navlestedet, hvor tarme falder ned gennem bundvæggen. Det kan ske efter forkert håndtering af gris eller medicin eller dårlig hygiejne ved og efter faring. Vær derfor opmærksom på at mindske smittepres af bakterier i det miljø, som grisene kommer ud i ved faring, påpeger Stina Brødbæk Sørensen.

Hygiejne og håndtering

Rådgiveren opfordrer til, at der fokuseres på et nemt og hurtigt faringsforløb, indtagelse af råmælk for alle grise samt afkortning af navlestrengen – når først den er tør.

Hun anbefaler endvidere, at sprøjternes tilstand og dosering jævnligt tjekkes.

- Husk at skifte kanyler efter hvert hold.

Når grisene skal håndteres, løft dem da ved at holde under maven.

- Undgå at løfte grisen i et bagben og klem ikke grisen på maven under kastration, lyder det fra Stina Brødbæk Sørensen.

Reduceret risiko med en sund gris

Rådgiveren fremhæver også sikring af råmælk og tilstrækkelig med varme.

- Har vi en sund og stærk gris, har vi allerede reduceret risikoen for navlebrok markant, påpeger hun og fortsætter:

- Især ønsker vi at forebygge diarré hos pattegrisene gennem god råmælksforsyning, ved korrekt valg af vacciner og et tørt og varmt nærmiljø. Det skyldes, at der er en velkendt sammenhæng mellem diarré og efterfølgende navlebrok.

Endelig gør Stina Brødbæk Sørensen det klart, at de nævnte tiltag ikke nødvendigvis forlænger arbejdstiden.

- Husk i øvrigt, at mange af de nævnte detaljer ikke giver ekstra arbejde, oftest tværtimod, påpeger hun i nyhedsbrevet.

Svin