Varmen giver udfordringer

Det er ved at være den tid på året, hvor udendørstemperaturen kan udfordrer klimaforholdene i staldanlægget. Velas-rådgiver giver en række anbefalinger til, hvordan du minimerer risikoen for varmestress i besætningen.

Peter Mark Nielsen har en række anbefalinger til, hvordan du minimerer risikoen for varmestress hos grisene. Foto: Peter Beier Lorenzen

- Med sommeren lige for døren, er det på høje tid at forebygge varmestress.

Meldingen kommer fra svinerådgiver Peter Mark Nielsen, der i nyhedsbrevet Trynekontakten fra Velas, giver en række gode råd til forebyggelse af de problemer, der kan opstå i sommervarmen.

- Køling af stalde, er ikke for alvor kommet til Danmark endnu, men der er trods alt stadig en række ting, der kan gøres for at mindske problemerne med for varme stalde, lyder det fra rådgiveren, der påpeger, at der skal luft til.

- Sørg for at udsugningsskorstene er rengjorte, og at nettet ved indsugningen ikke er fuldt af støv og spindelvæv.

Tjek på overbrusningen

Han påpeger endvidere, at overbrusningen også skal være i orden.

- Sørg for at dyserne er afkalkede, og at tiderne er indstillet korrekt, lyder det fra Peter Mark Nielsen, der opfordrer til, at man læser op på anbefalingerne vedrørende overbrusning i meddelelsen »Sommer betyder tid til øget overbrusning« på svineproduktion.dk.

- Sørg for at vandventiler yder det, de skal, også i de timer hvor der er allermest vandforbrug.

Fodring i varme perioder

Foder og aktivitet giver mere varme, derfor er det en fordel at undgå eller minimere fodringer i de allervarmeste timer, så lav fodringen tidligt på dagen.

- Der findes nogle tilsætningsstoffer, der kan bruges i foderet, hvor Betain nok er det mest velafprøvede. Det binder mere vand i kroppen, og kan dermed hjælpe en smule. Desuden er der de sidste par år dukket nogle produkter op, som siges at have god effekt i de lidt varmere lande, men erfaringerne i Danmark er ikke ret mange endnu, forklarer rådgiveren, der bemærker, at nogle af produkterne dog ser interessante ud, og derfor kan det være i år, det skal prøves i din stald.

Hvis du ønsker at prøve noget, der kan minimere varmestress, så melder Peter Mark Nielsen sig klar til at hjælpe.

- Jeg hjælper gerne med at finde et produkt, der kan håndteres i dine stalde. Der er produkter, der skal tilsættes i drikkevandet, og andre der skal i foderet, og dermed kan det blive de praktiske forhold, der afgør, om du skal prøve det ene eller andet produkt.

Peter Mark Nielsen gør dog samtidig opmærksom på, at man skal huske på, at det eneste, der er sikkert med alle tilsætningsstoffer, er udgiften, ligesom effekten kan være svingende fra stald til stald.

Læs også