Efter mange års forskning i vacciner mod afrikansk svinepest er der efterhånden flere potentielle kandidater. En af vaccinerne bliver i øjeblikket testet af forskningsinstituttet Friedrich-Loeffler-Institut i Greifswald, Tyskland, oplyser det tyske medie Sus.

Vaccinen er fremstillet som en oral vaccine (gives gennem munden), hvor tanken er, at den skal sikre immunisering af vildsvin, når de æder udlagt lokkemad, der indeholder vaccinen.

Angiveligt ser vaccinen ser ud til at give en effektiv beskyttelse, forudsat at det enkelte dyr reagerer på immuniseringen. I disse tilfælde ligger beskyttelsen tæt på 100 procent.

God effekt

- Effektiviteten ligger på næsten 100 procent, når et dyr reagerer på immuniseringen, fremgår det af Sus.

Netop fordi en oral vaccine gives gennem munden og ikke ved, at en kontrolleret mængde injiceres direkte i dyret, som er den mest udbredte metode til vaccinering, er den orale vaccinationsmetode forbundet med udfordringer. I kontrollerede studier har effektiviteten af orale vacciner varieret mellem 20 og 80 procent, hvilket vidner om en sårbar metode.

Det tyske institut arbejder dog på muligheder for at forbedre effektiviteten via justering af dosering og udformningen af de tiltænkte lokkemidler. Derudover kan flere doser øge chancerne for succes.

60 procent er nok

Matematiske modeller indikerer ifølge Sus, at en immuniseringsgrad på 60 procent i en population af vildsvin formentlig er tilstrækkelig til at standse smittespredningen.

Af mediet fremgår det videre, at selve godkendelsesprocessen for en oral vaccine mod ASF til vildsvin kan tage flere år, inden vaccinen kan markedsføres som et tilgængeligt produkt.

Afrikansk svinepestSvin