Af Nina Græsbøll Ottesen, Chefkonsulent Miljø, Landbo Limfjord

Svineejendomme med mindst 750 stipladser til søer eller 2.000 stipladser til slagtesvin og fjerkræbrug med mindst 40.000 stipladser skal have taget et miljøledelsessystem i brug fra 21. februar 2021.

Er du omfattet af denne gruppe, skal du altså i gang med at lave dit miljøledelsessystem allerede nu.

Miljøledelse handler om at identificere og systematisere alle de daglige gøremål på dit husdyrbrug, der har betydning for miljø, klima og bæredygtighed. Det gøres med et såkaldt miljøledelsessystem, og formålet er at nedsætte energiforbrug, spare ressourcer og sænke risikoen for miljøuheld.

Miljøledelse som en fordel

I sidste ende kan miljøledelse medføre forbedringer på bundlinjen, men det afhænger helt af, hvordan du bruger det.

Hvis du udelukkende bruger dit miljøledelsessystem til at opfylde lovens krav, har du ikke meget glæde af det. Hvis du i stedet ser det som et redskab til at holde styr på foderspild, energiforbrug, vandspild, brændstofforbrug og andre gode sager, kan du spare penge og forbedrer din virksomheds image – alt sammen til gavn for miljøet. 

Opnå besparelser

Et miljøledelsessystem består af en konkret, skriftligt formuleret miljøpolitik og nogle fastlagte, målbare miljømål. Der følges op jævnligt, så mål og resultater dermed registreres.

Målet kan for eksempel være at nedsætte husdyrbrugets strømforbrug med 5 procent i løbet af et år, og handleplanen kan være at kortlægge, om der er eldrevne processer på ejendommen, der forbruger mere strøm end nødvendigt. Det kan for eksempel være et forældet ventilationssystem eller en forkert indstillet ventilation. Rettes der op på disse fejl, kan det betyde omgående reduktion af strømforbruget.

Vælger man i stedet at sætte fokus på virksomhedens kørselsbehov med henblik på at nedsætte antallet af kørsler, kan det give en stor årlig besparelse på brændstof, spare mandetimer og nedsætte udslippet af CO2.

Af andre områder, der kan betyde besparelser på udgifter kan for eksempel nævnes vandforbrug, foderforbrug og råvareforbrug.

Kom i gang

Mulighederne er mange, og som en ekstra bonus kan et godt miljøledelsessystem medføre at kommunerne ikke kommer så ofte på tilsyn. Tilsynsfrekvensen på et husdyrbrug fastsættes ud fra en individuel score, der blandt andet afhænger af ejendommens beliggenhed, antal sanktioner ved sidste tilsyn og hvorvidt der er miljøledelse på ejendommen. Hvis indføring af miljøledelse på ejendommen kan medføre nedsættelse af antal kontroller, vil det i sig selv også medføre en økonomisk gevinst, idet mængden af brugerbetalte tilsynstimer reduceres.

Hvis ovenstående vækker genklang hos din indre sparegris, så tøv ikke med at kontakte Landbo Limfjords miljørådgivere allerede i dag og få en indledende snak om miljøledelse. Du skal alligevel have det, så hvorfor ikke være på forkant og få adgang til mulige besparelser allerede nu?

- Hvis du udelukkende bruger dit miljøledelsessystem til at opfylde lovens krav, har du ikke meget glæde af det. Hvis du i stedet ser det som et redskab til at holde styr på foderspild, energiforbrug, vandspild, brændstofforbrug og andre gode sager, kan du spare penge og forbedrer din virksomheds image – alt sammen til gavn for miljøet. 

Nina Græsbøll Ottesen, Chefkonsulent Miljø, Landbo Limfjord

Svin