Ny svinestald skaber 45 nye arbejdspladser

Den tidligere svineformand Henrik Mortensen bygger ny stald til 31.000 slagtesvin. I næste uge kan man komme til åben stald på hans bedrift i Vesthimmerland.

Den nye stald, der er grundlag for 45 nye arbejdspladser, er 100 meter lang. Der er åbent hus den 9. september fra kl. 11-16. Henrik Mortensen glæder sig til at vise den nye, moderne stald frem.

Der er fortsat masser af arbejdspladser i landbruget.

Det vidner et nyt staldbyggeri hos Henrik Mortensen tæt ved Løgstør i det vestlige Himmerland om. Her opfører Henrik Mortensen, som er tidligere formand for Danske Svineproducenter, en ny stald til 31.000 grise.

Og den slags er der jobs i, viser beregninger fra Landbrug & Fødevarer. Faktisk genererer den nye stald hele 45 nye arbejdspladser, viser beregningerne.

Lige nu arbejdes der på højtryk på at færdiggøre det nye staldanlæg, som ligger på Ejstrupvej 20 ved landsbyen Overlade i Vesthimmerland. Her bygger Henrik Mortensen en stald med plads til 7.500 grise. I alt 31.000 grise kommer igennem stalden om året. Stalden er på 6.200 kvadratmeter, og der er 100 meter fra den ene ende til den anden.

7-8 personer i stalden

Henrik Mortensen kommer til at beskæftige i alt 7-8 personer, når den nye stald tages i brug.

Men hele den produktion, der følger med, kommer til at beskæftige i alt 45 personer. Det viser de nævnte beregninger fra Landbrug & Fødevarer.

Arbejdspladserne kommer på slagteriet, i transportsektoren, hos grovvarebranchen og ved øvrige virksomheder, der lever af at levere produkter og ydelser til svineproduktion samt de håndværkere, der bygger stalden, og som løbende kommer til at vedligeholde den.

I 2018 var i alt 26.500 personer ifølge organisationen beskæftiget direkte og indirekte som følge af slagtesvineproduktionen i Danmark.

Formand for landboforeningen Agri Nord, Carl Christian Pedersen, er da også begejstret for landbrugets betydning for beskæftigelsen i Nordjylland.

- Vi har længe forsøgt at sætte fokus på, hvor stort et bidrag landbruget er til det danske samfund. Her har vi en helt faktuel sag, der konkret viser, hvor stor betydningen er. 45 arbejdspladser er jo et flot tal, der kommer ud af den investering, som landmanden laver, siger formanden.

189.000 jobs

Fødevareklyngen sikrer ifølge Landbrug & Fødevarer 189.000 arbejdspladser i Danmark.

I land- og yderkommunerne er mere end 10 procent af arbejdspladserne direkte afledt af fødevareklyngen. I Vesthimmerlands Kommune, hvor Henrik Mortensen bygger sin stald, er næsten hver femte borger beskæftiget direkte eller indirekte ved landbruget, oplyser kommunens borgmester.

Henrik Mortensen og leverandørerne til stalden vil gerne vise byggeriet frem og inviterer derfor til åben stald. Det sker torsdag den 9. september fra klokken 11-16 på Ejstrupvej 20, 9640 Farsø.

Læs også