Grisenes første måltid er afgørende for en høj overlevelse
Avlen i dansk svineproduktion har nået et så højt niveau i antal levendefødte, at det giver udfordringer andre steder i produktivitet og produktion. Ifølge svinedyrlæge Else Marie Overlund Andersen fra LVK er råmælkstildeling en afgørende, men ikke enestående faktor for en høj overlevelse blandt pattegrise.

Det er vigtigt, at grisene får råmælk fra egen mor, og helst indenfor de første seks timer og senest tolv timer. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
- Vi ønsker os mange producerede grise, lav dødelighed, høj fravænningsvægt, høj sundhed og et lavt medicinforbrug, men kan vi få det hele på en gang?
Ifølge svinedyrlæge Else Marie Overlund Andersen fra LVK, så handler det primært om tildeling af colostrum (råmælk) og fødselsvægt, men også et godt miljø og en velfungerende so er afgørende.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 30 dage for kun 30 kroner.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her