Simpelt redskab med mere dynamiske data
Kristian Staal og Per Andersen har været en del af den gruppe landmænd, som har testet Danish Crown Data. De er positive over for systemet, som åbner for, at mængden af tilgængelige data bliver større og mere dynamisk.

- Den er utrolig overskuelig og nem at taste i. Det er en stor styrke, at man kan taste ting, når de sker, lyder det blandt andet fra andelsejer Kristian Staal fra Holstebro om det nye styringsredskab fra Danish Crown. Pressefoto
Det nye management-system Danish Crown Data har inden lanceringen været i test hos en række af andelsejerne, som har kunnet komme med input til funktionaliteten og opbygningen af systemet. To af de andelsejere er Kristian Staal fra Holstebro og Per Andersen fra Hellum, som ser gode perspektiver i den nye løsning, selvom de stadig kun har set den i en testversion. Det fortæller de i en meddelelse fra Danish Crown.
Danish Crown Data består af en app til indtastning af hændelser i stalden – eksempelvis når en gris dør – og et dashboard, der samler al den produktionsdata, man normalt ville finde i en E-kontrol og som løbende opdateres.
- Jeg tror simpelthen, det bliver nødvendigt, at vi bliver endnu bedre til at udnytte vores data, hvis vi skal fortsætte med at have grise, for hvis ikke du ved noget, så kan du heller ikke gøre noget. Du kan ikke vurdere alt på øjemål, og jo flere medarbejdere, der skal være om det, jo vigtigere bliver det med styringsredskaber, siger Per Andersen.
En nem løsning
Testfasen har handlet meget om indtastning af data i den nye app for at tjekke systemet, og den del er begge ejere meget tilfredse med.
- Den er utrolig overskuelig og nem at taste i. Det er en stor styrke, at man kan taste ting når de sker. Du skal ikke først lige have grisen ud af stien, skrive en seddel og have med ind til computeren til en E-kontrol, som du taster i morgen. På nuværende tidspunkt er der et hav af muligheder for at glemme vægten, dødsårsagen, eller i det hele taget at taste døde gris, siger Kristian Staal og fortsætter:
- Det er altid en kunst, når vi laver den her type programmer, at det ikke bliver for komplekst. Andre løsninger har været så vidtfavnende, at det nærmest kunne løse alle problemer, men ingen kunne finde ud af at udnytte det, og det er skrækscenariet. Det her virker forbavsende simpelt i forhold til, at det er nogle kloge it-folk, der har siddet med det.