Tysk svineproduktion i historisk tilbagegang

Det er hårde tider for tyske svineproducenter, og nye tal viser, at produktionen af slagtesvin og smågrise hos vores sydlige nabo er i kraftig tilbagegang.

Udbredelsen af afrikansk svinepest fra Polen til Tyskland nævnes ofte som en af de primære årsager til, at økonomien er blevet strammere for svineproducenter, både i Tyskland og i Danmark. Men nye tal fra de tyske myndigheder viser nu, at produktionen af svinekød er stærkt på retur.

Tal for den tyske svinebestand i november måned i år viste, at totalbestanden af grise i Tyskland udgjorde 23,6 millioner. Det er en tilbagegang på næsten ti procent, sammenlignet med samme tidspunkt i 2020, hvr der var 26,1 millioner. Tallet er samtidig det laveste i 25 år. 

Avlsbestanden er faldet med 7,2 procent. Heraf tegner drægtige søer sig for en tilbagegang på 8,5 procent, oplyser Landbrug & Fødevarer i Markedsnyt for svineproduktion. Antallet af bedrifter med svin i Tyskland er på et år faldet med 7,8 procent til 18.800, viser foreløbige tal fra de tyske myndigheder.

- Faldet i Tyskland skyldes i høj grad frygt for, at svinepest afskærer tyskerne for at eksportere svinekød, men faldet er langt større, end den tyske eksport, skriver Palle Jakobsen, Agrocom.dk på Palles Blog, og fortsætter:

- Tyskland har således bragt sig i en situation, hvor de, når de har spist alle de grise, som de slagter nu, bliver netto importør af svinekød og måske endda i stor stil. I den forbindelse er den gode nyhed, at Danmark i forvejen er kendt i Tyskland for høj kvalitet og der har måske åbnet sig en ladeport af muligheder for dansk svinekød i Tyskland, skriver han. 

Herhjemme viser tal fra Klassificeringskontrollens slagtedatabase, at der i de første 50 uger af 2021 er indleveret 7,1 procent flere svin til danske slagterier end i 2020.

Læs også