Gode moderegenskaber, mindre kuld og færre små grise betyder færre ammesøer. Ifølge driftslederen i soholdet på Grønbo frigiver det arbejdstid til andre opgaver.
Torsdag er store faringsdag i soholdet på Grønbo i Tinglev, og da Effektivt Landbrug er på besøg, har Astrid travlt med opgaverne omkring de nyfødte. Dog ligger der endnu mange søer, der ikke er påbegyndt faring.
Det er ifølge Charlotte Delf ikke unormalt, at TN70 trækker den lidt med at få grisene, hvorimod DanBred-søerne oftere har en tendens til at fare for tidligt.
- Det er sandsynligvis, fordi de har så mange grise, der presser sig på, lyder vurderingen fra driftslederen, der har en teori om, at det også er baggrunden for, at de tidligere så flere delfingrise og mikrogrise, der ikke er helt »færdigbagte«.
Staldens kuvøse er nu også sat væk. Tidligere var den fuld to dage om ugen. Nu er den ikke længere i brug, efter at TN70 er kommet til.
- En DanBred-so kan sagtens have 14 patter, og mange malker naturligvis også godt, men hos Topigs Norsvin er der garanti for 14 funktionsdygtige patter, men for det meste har de 16-18 funktionsdygtige patter, fortæller Charlotte Delf, der tilføjer, at der selvfølgelig også er nitter imellem hos TN70.
Men tager man ud fra måltavlen på kontoret, er der imponerende resultater at glæde sig over.
- Alle tal på måltavlen var grønne i sidste uge – 14,1 i egenfravænning og en fravænningsvægt på otte kg i gennemsnit. Det er fedt med sådanne uger, smiler Charlotte Delf.
Skarpe moderegenskaber
Når et nyt hold Topigs Norsvin-polte ankommer, er de i alderen 9-23 uger. Allerede på det tidspunkt er det tydeligt at se yveret forme sig, og selv førstelægssøerne ligger med helt trekantede patter og et yver, hvor pattegrisene let kan komme til at die ved alle patter.
- Yveret hos DanBred bliver hurtigt »tungt«, bemærker Charlotte Delf og viser, hvordan pattegrisene så ikke kan komme til den nederste række patter.
Driftslederen har endvidere erfaret, at TN70 har nogle skarpe moderegenskaber. Har TN70-soen lige lagt sig for at die, og der så fodres ud, så bliver hun bare liggende med grisene, til hun er færdig, og så rejser hun sig først bagefter for at æde. Det er grisene først.
- Man skal dog ikke bare gå op ved siden af hende i farestien, lige når hun har faret uden at se hende an. Der passer hun på dem. Til gengæld er de enormt nysgerrige her i drægtighedsstalden, fortæller Charlotte Delf, der hurtigt omringes af nysgerrige tryner.
Nysgerrigheden er også til gavn, når søerne skal flyttes imellem staldafsnittene.
- Dengang vi skulle have søerne i farestalden den allerførste gang efter sanering, måtte vi næsten bære DanBred-gyltene ind. Jeg åbnede derfor op for en større flok, da vi så skulle have TN70-gyltene i stalden, da jeg forventede, at udfordringen var den samme. Men det var den ikke, og jeg stod med det samme med 20 søer oveni hinanden i farestalden, smiler driftslederen.