Grisebestanden sætter ny bundrekord

Ved årsskiftet var der 11,5 millioner grise i Danmark. Det er det laveste niveau i 25 år, oplyser Danmarks Statistik.

Produktionen af grise i Danmark har været for nedadgående det sidste års tid. Faldende indtjening og et dårligere bytteforhold har gjort det til en vanskelig affære at producere både smågrise og slagtesvin, og det kan nu ses statistisk.

Danmarks Statsistik oplyser således, at der pr. 1/1-2023 var 11,5 millioner grise i Danmark. Det er 1,6 mio. færre grise end på samme tidspunkt sidste år. På et år er grisebestanden dermed faldet med 12,2 procent, og bestanden er nu den laveste i 25 år. 

Der er fald for alle typer af grise. Det mindste fald er for sopolte, som er de kommende søer i produktionen. Nedgangen i grisebestanden skyldes dårlig økonomi i produktionen, som har betydet at flere producenter lukker produktionen helt eller delvist, mens andre producenter vælger perioden til at sanere deres besætninger for sygdomme som PRRS, skriver Danmarks Statistik i en kommentar.

Det er ikke kun i Danmark, at der ses en stor nedgang i bestanden af svin, de seneste tal for Tyskland, viser en nedgang på 10 procent. og en bestand på 21,3 millioner.

Læs også