Over hele Danmark mødes ukrainske svinemedarbejdere og dyrker deres faglige og sociale kompetencer. Vi har mødt idemændene bag.
Selv om man er flygtet fra det krigsramte Ukraine, er kommet til Danmark og har fået arbejde på en svinebedrift, er man ikke en stakkel, men en yderst arbejdsom og kompetent medarbejder.
Det er filosofien bag det netværk, der er dannet med hjælp af Porcus Svinefagdyrlæger. Her har man ansat Evgeniy Bessarab som netværkskonsulent, og sammen med direktør i Porcus, Kristian Viekilde, har han ikke alene opbygget et community på Facebook for ukrainske ansatte i Danmark, men også fire fysiske storgrupper, der nu flere gange har mødtes i Næstved, Odense, Kolding og Viborg.
- Det er klart, at nogle af dem, der er kommet til Danmark fra Ukraine det sidste år, står i en svær situation. Men det er væsentligt ikke at se dem som stakler, men som dygtige medarbejdere i dansk landbrug, der i flere år har været med til at holde hånden under dansk svineproduktion, siger Kristian Viekilde.
Stor sult efter viden
Derfor har Porcus finansieret en række fysiske møder blandt ukrainerne, og det har været med til at aktivere dem, både fagligt og socialt. Der er 900 med på de elektroniske platforme, og 90 med i de fysiske grupper.
Og initiativet har fået en god modtagelse, fortæller Kristian Viekilde.
- Det, jeg hører fra deltagerne, men også fra Evgeniy, er, at folk er rigtig glade for at blive taget seriøst. De er rigtig glade for at blive taget hånd om og få noget uddannelse, noget nærvær og noget opmærksomhed, siger Porcus-direktøren og fortsætter:
- Jeg ved ikke, om det er så overraskende, men det er i hvert fald meget tydeligt, at de er sultne efter at blive klogere på, hvordan svineproduktion kan gøres endnu bedre, siger Kristian Viekilde.
Den eneste i Danmark
Evgeniy Bessarab har en fortid som landbrugsmedarbejder i Danmark, men arbejder nu udelukkende med at vedligeholde og udvikle netværket med ukrainerne i Danmark, både online og til de fysiske møder, fortæller han.
- Vi har 900 medlemmer på de sociale medier, hvor vi er meget aktive med alle nyheder og information om svineproduktion i Danmark, siger han.
Og dertil kommer de fire fysiske grupper.
- Jeg ved ikke, om det er så overraskende, men det er i hvert fald meget tydeligt, at de er sultne efter at blive klogere på, hvordan svineproduktion kan gøres endnu bedre.
Kristian Viekilde
- Vi har også en uddannelsesplatform med dyrlæger. Jeg tror, at det er den eneste i Danmark, for jeg har aldrig set noget lignende her, siger Evgeniy Bessarab og fortæller videre om møderne i grupperne.
- Vi kører et program med mange emner omkring svineproduktion. Det er faktisk blevet valgt af deltagerne i møderne. Hver dyrlæge har forberedt en præsentation om det, og vi har så møder efter det, med gode præsentationer og god kommunikation mellem deltagerne, siger han.
Skal forkorte afstande
Et af formålene med det faglige arbejde i grupperne er at gøre afstanden fra svinemedarbejder til dyrlæge kortere, fortæller Evgeniy Bessarab.
- Vi vil gerne af med den lange afstand mellem medarbejderne og dyrlægerne, for vi ved, at de gerne vil hjælps os på gårdene. Så de skal være de første, man ringer til, hvis man har brug for assistance, siger han og fortsætter:
- Derfor har vi lavet en undervisningsplatform med kommunikation, og vi har også opgraderet vidensbasen med masser af information om svineproduktionen, men der er også diskussioner og samtaler om det, siger Evgeniy Bessarab.
Ud på tredje tur
De fysiske grupper har eksisteret i et godt stykke tid efterhånden.
- Vi har etableret dem i løbet af de sidste seks måneder. Vi mødes cirka hver sjette til syvende uge, så vi er på vej ud på den tredje tur nu. På møderne snakker vi om alle aspekter af svineproduktionen, og typisk er deltagerne glade for møderne, fordi vi har skabt en familiær atmosfære om møderne, siger Evgeniy Bessarab og tilføjer:
- Alle deler ting med hinanden, og vi taler meget frit og åbent sammen. Så det er en god mulighed for at komme ud at lære nogle ting.
Som direktør for Porcus er Kristian Viekilde glad for at bakke op om det ukrainsk-danske intiativ.
- Jeg synes jo, at det er en træls situation, som mange ukrainere er havnet i, og jeg havde også en ukrainer boende hos mig sidste år. Så det er naturligt, ikke bare for mig, men også for os i Porcus, at gøre noget for de her mennesker, siger Kristian Viekilde.
Masser af aktiviteter
Facebookgruppen, der er centrum for aktiviteterne online, hedder Українська асоціація свинарства в Данії (Ukrainsk Sammenslutning af Svineavl i Danmark, red.) og derudover har foreningen også sin egen YouTube-kanal under navnet @UAPP_DK.
Foreningen har desuden startet en konkurrence, hvor man sammenligner afvænnede grise, smågrise og søer i et givent tidsrum og belønner de mest produktive hold, og det hold med flest grise med 5.000 kroner pr. gruppe.
Kristian Viekilde oplyser, at trods den store tilslutning til netværket, er der plads til flere ukrainere, der arbejder i landbrug i Danmark. Interesserede kan kontakte enten ham selv eller Evgeniy Bessarab hos Porcus for nærmere information.