Medarbejderne på A.P. Møller-Mærsks transportterminaler har normalt fri i påsken. Men sådan er det ikke alle steder i år. For skærtorsdag holder terminalerne ekstraordinært åbent for at kunne afskibe dansk svinekød til Kina. Her sender Danish Crown således 100 lastbiler til riget i midten.

Afrikansk svinepest (ASF) er officielt brudt ud 124 gange i Kina i løbet af det sidste halve år, og den farlige svinesygdom har nu ramt 20 af Kinas 22 provinser.

Derfor har de kinesiske myndigheder allerede slået over en million grise ned for at stoppe epidemien, men det er langt fra nok. Det anslår den store hollandske landbrugsbank, Rabobank, der i en prognose forudser, at op mod 200 millioner grise enten vil dø af ASF eller blive slået ned for at forhindre sygdommen i at brede sig yderligere.

Gevaldig stigning

Situationen i Kina har skubbet voldsomt til balancen mellem udbud og efterspørgsel på svinekødsmarkedet og har betydet yderligere danske svineeksport til Kina, fortæller Lars Albertsen, der er global eksportdirektør hos Danish Crown.

- Det er jo tragisk for kinesisk landbrug, at de er havnet i den her situation. Men den anden side af sagen er jo, at det kan blive et eksporteventyr for os, og det ender det nok også med at blive. Vi kan jo allerede nu se, at den stigende afsætning vi har haft siden starten af marts, har fået vores afsætning til at stige gevaldigt, siger Lars Albertsen og fortsætter:

- For eksempel får vi A.P. Møllers transportterminal til at holde ekstraordinært åbent skærtorsdag, fordi vi skal have sendt 100 lastbiler afsted til Kina, og det viser jo noget om den eksport, vi lige nu har gang i til Kina, siger han til Effektivt Landbrug.

Den kinesiske beholdning af grise er styrtdykket det seneste år. I marts måned i år var der 18,8 procent færre grise i Kina end i marts 2018, mens bestanden af søer var faldet med 21 procent. Det viser tal fra det kinesiske landbrugsministerium.

Dominoeffekt

Den lavere beholdning af svin har skabt en dominoeffekt på verdensmarkedet, og eksportchefen har svært ved at bevare pessimismen.

- Nu skal man passe på med ikke at få armene i vejret alt for hurtigt, men mulighederne for os er rigtig store. Den efterspørgsel, vi ser i Kina, har trukket forholdet mellem udbud og efterspørgsel ud af balance.

- Det gør, at vi også ser en langt bedre efterspørgsel i Europa, samtidig med at der er færre slagtninger, både i Danmark men også i Tyskland, Polen og Holland. Og det gør jo også, at priserne stiger i Europa.

Men hvor meget priserne kan ryge i vejret, er det svært at spå om, siger Lars Albertsen.

- Jeg skal være forsigtig. Vi er kommet med nogle prognoser, som priserne lige nu er foran. Men uden at sætte tal på, så stopper stigningerne nok ikke lige nu, siger han.

Kina og USA forhandler samtidig stadig om en frihandelsaftale, men selvom den skulle falde på plads, vil det ikke gå videre meget ud over eksportmulighederne for dansk svineproduktion, mener Lars Albertsen.

- Lad dem for guds skyld bare komme ind på det kinesiske marked, for så vil der være andre steder, hvor markederne åbner sig for os. Der er for eksempel stigende priser på børsen i Chicago, så det er lidt svært at være pessimist ud fra et efterspørgselssynspunkt.

USA eksporterede alene i uge 14 i år 77.732 tons svinekød til Kina. Det var første gang i seks år, at den amerikanske eksport til Kina var over 50.000 tons.

Danmarks eksport af svinekød til Kina var ellers faldende det seneste år. I januar 2019 gik 10 procent af al dansk eksporteret svinekød til Kina mod 12 procent året før.

Afrikansk svinepestSvin