bannerPos

Foder fra Asien skal varmebehandles

Fodermidler samt olie- og fedtprodukter med oprindelse i asiatiske lande, der ramt af afrikansk svinepest, skal varmebehandles. Det er nu et krav i DANISH-ordningen.

AF: LIS AGERBÆK JØRGENSEN

REDAKTIONSSEKRETÆR
04-12-2019 07:02
På grund af risikoen for afrikansk svinepest anbefales det i en risikoanalyse fra Landbrug & Fødevarer, at fodermidler fra ramte områder i Asien varmebehandles. For DANISH-certificerede besætninger bliver varmebehandling fremover et krav.

På grund af den stigende trussel for indførsel af afrikansk svinepest til Danmark bliver det nu tilføjet i DANISH-ordningen, at fodermidler samt olie- og fedtprodukter med oprindelse i asiatiske lande ramt af afrikansk svinepest skal varmebehandles. Det skrev Seges i går på hjemmesiden.

Det vil sige, at det nu er svineproducentens ansvar at bestille varmebehandlet foder, hvis det kommer fra et asiatisk land ramt af afrikansk svinepest. Det samme gælder foder til kvæg, hvis der på samme ejendom også er svineproduktion.- Vi har fået oplyst, at producenter af blandt andet økologiske sojakager varmebehandler produktet til 110 grader. Importen skulle normalt foregå i bigbags, pakket i containere. Men det er uklart, på hvilket tidspunkt efter produktion sojakagerne pakkes i bigbags. Derudover er der risiko for, at sojakagerne bliver udsat for smitte i løbet af transporten, da vi ikke ved hvilke foderstoffer, der er transporteret i containeren eller lastbilen tidligere, siger Jan Dahl, chefforsker i Landbrug & Fødevarer.

Tilføjelse til DANISH

Der opfordres til, at alle svineproducenter allerede nu og senest fra 1. januar 2020 indkøber varmebehandlet foder, der kommer fra områder af Asien med forekomst af afrikansk svinepest.

Fra 1. januar 2020, vil det være et krav i DANISH Produktstandard og blive skrevet ind i afsnittet, der i forvejen forbyder import af hø/halm/wrap/ensilage, hvis det kommer fra højrisikolande (røde og sorte zoner). Kravet er også gældende for olie- og fedt-produkter med oprindelse i Asien, medmindre der er tale om produkter, der opvarmes under transport eller omladning.

Produkter, der er flydende ved under 30 C, vurderes at være risiko-produkter, da de ikke nødvendigvis varmebehandles under omladning. Disse produkter skal også varmebehandles, for eksempel ved at indgå i pelleteret foder, inden de indkøbes til svinebesætninger.

Kilde: Seges

Formand: Det er vigtigt

Samlet vurderes det derfor, at der er en uacceptabel risiko ved at importere foderstoffer af denne type fra lande i Asien, der er ramt af afrikansk svinepest, uden varmebehandling efter ankomst til Danmark. Cirka 98 procent af alle konventionelle svineproduktioner er med i DANISH, mens det er et krav for alle økologiske svineproducenter at være med.

I Landbrug & Fødevarer Svineproduktion bakker formand Erik Larsen op om beslutningen.

- Vi er nødt til at gøre alt, hvad vi kan, for at nedsætte risikoen for at indføre afrikansk svinepest i Danmark. Derfor er det vigtigt at alle svineproducenter sikrer sig, at de køber varmebehandlet foder, hvis det kommer fra de lande i Asien, der er

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next