Forsøgsstald skal sikre ny og vigtig viden

Vestjyllands Andel har bl.a. ambitioner om at levere fremtidens grisefoder. Dét grisefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Èn ting er teori. Noget andet er praksis.

Det er de fuldt ud bevidste om hos Vestjyllands Andel, som har intentioner om at bringe optimeringsafdelingen endnu tættere på staldgangene. Derfor har grovvareselskabet for nyligt etableret en forsøgsstald, hvor forskellige svinefoderstrategier vil blive afprøvet.

- Vi kan have nok så mange teorier om effekten af de produkter, vi udvikler, men det vigtigste er at få dem afprøvet i praksis under produktionsforhold. Dén mulighed har vi her, hvor vi får opsamlet en masse viden fra den virkelige verden så at sige, fortæller Anders Kaae, produktrådgiver hos Vestjyllands Andel. Anders

Ejeren af forsøgsstalden er griseproducenten Casper Bech Poulsen. Og han glæder sig over at være en del af projektet.

- Det er spændende at være med til at sikre ny viden på det her område. Jeg mener, at vi har et fælles ansvar for at bidrage til udviklingen af f.eks. zinkfri foder, så vi landmænd har de bedst mulige forudsætninger for at fodre vores grise i fremtiden, fortæller Casper Bech Poulsen.

Føler et stort ansvar

Vha. løbende registrering og vejning af grisene i forsøgsstalden kan Casper Bech Poulsen følge effekten af de forskellige foderstrategier.

Disse data videreformidler han til Vestjyllands Andel, som bearbejder dem i optimeringsafdelingen.

- Jeg føler et stort ansvar for at levere så nøjagtige data som muligt. Også fordi jeg selv ved, hvor vigtigt det er at kunne se bevis for andre landmænds resultater, når jeg køber foder, siger Casper Bech Poulsen og tilføjer:

- Bare fordi det har virket på én gris i et videnskabsmiljø, er det jo ikke sikkert, at det virker under produktionsforhold. På den måde vil jeg mene, at vi får et mere retvisende billede her.

Læs også