Hvordan harmonerer løsgående faresøer og smågrisedødelighed? Vil dødeligheden ikke stige?

Sådan lød et spørgsmål på SMS fra Christian Wedell-Neergaard, svineproducent, Borup, under tirsdagens årsmøde-debat til formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, og direktøren for Seges Svineproduktion, Christian Fink.

Svaret fra Christian Fink var, at der bestemt er en risiko for øget dødelighed i farestier med løsgående søer.

- Når man taler dyrevelfærd og løsgående diegivende søer, så er spørgsmålet, hvem man primært ønsker at tilgodese: Soen eller pattegrisene. Og det er jo en afvejning, man hele tiden skal lave. Så derfor er der den risiko ved et skifte over mod flere løsgående diegivende søer, at pattegrisedødeligheden derved kan stige, sagde Christian Fink.

Acceptabelt niveau

- Når det så er sagt, så har vi altså også eksempler på folk, der har hvad jeg ville kalde acceptable niveauer af dødelighed med løsgående, diegivende søer. Det er bare sværere, hvis man har med løsgående diegivende søer at gøre, tilføjede direktøren, og fortsatte:

- Og så skal jeg også tilføje, at brug af boks i de første få døgn efter faring vil tage toppen af det.

Erik Larsen mindede om, at dengang systemer med løsgående, drægtige søer blev et krav, var svineproducenterne bekymrede.

- Da var vi også sikre på, at vi ville få store problemer. Men det har jo vist sig, at det system, hvor søerne stod i bokse hele tiden, det vil vi aldrig tilbage til igen. Og det tror jeg bliver det samme med det her, sagde Erik Larsen, og tilføjede:

Lav dødelighed

- Og de dygtigste i dag, som jeg har set nogle tal for (mht. dødeligheden hos pattegrisene, red.), de er sådan set nede under landsgennemsnittet.

- Så det kan lade sig gøre, men det bliver en helt anden dagligdag for dem, der skal passe grisene. Og det skal vi så arbejde med.

 morten@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 33

Svin