Indleder global kamp mod afrikansk svinepest

Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE) og FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) lancerer et fælles initiativ til global bekæmpelse af afrikansk svinepest (ASF).

Svinekød er det kød, der bliver forbrugt mest af i verden, og det udgør 35,6 procent af det globale kødforbrug. I de senere år er afrikansk svinepest blevet en alvorlig trussel for svineproduktionen og har medført massive tab i svinebestandene og haft drastiske økonomiske konsekvenser.

I øjeblikket påvirkes lande i Afrika, Asien, Stillehavsområdet og Europa, og uden en effektiv vaccine er sygdommen ikke kun et spørgsmål om at beskytte dyrs sundhed og velfærd, men også om at afbøde konsekvenserne for landmænds levebrød.

- I dag er 51 lande ramt af afrikansk svinepest. Midt i den vanskelige situation, som Covid-19 udgør, fortsætter afrikansk svinepest med at spredes. Det intensiverer den nuværende sundheds- og socioøkonomiske krise, siger Dr. Matthew Stone, vicegeneraldirektør i OIE.

Slår 2019

Mange lande, der er ramt af afrikansk svinepest, mangler tilstrækkelige menneskelige, finansielle eller tekniske ressourcer til hurtigt at opdage og kontrollere dyresygdomme som afrikansk svinepest.

I Europa er antallet af dyr, der er blevet ramt af den frygtede sygdom i 2020 allerede højere end i hele 2019.

hka
 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også