Indleder global kamp mod afrikansk svinepest

Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE) og FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) lancerer et fælles initiativ til global bekæmpelse af afrikansk svinepest (ASF).

Svinekød er det kød, der bliver forbrugt mest af i verden, og det udgør 35,6 procent af det globale kødforbrug. I de senere år er afrikansk svinepest blevet en alvorlig trussel for svineproduktionen og har medført massive tab i svinebestandene og haft drastiske økonomiske konsekvenser.

I øjeblikket påvirkes lande i Afrika, Asien, Stillehavsområdet og Europa, og uden en effektiv vaccine er sygdommen ikke kun et spørgsmål om at beskytte dyrs sundhed og velfærd, men også om at afbøde konsekvenserne for landmænds levebrød.

- I dag er 51 lande ramt af afrikansk svinepest. Midt i den vanskelige situation, som Covid-19 udgør, fortsætter afrikansk svinepest med at spredes. Det intensiverer den nuværende sundheds- og socioøkonomiske krise, siger Dr. Matthew Stone, vicegeneraldirektør i OIE.

Slår 2019

Mange lande, der er ramt af afrikansk svinepest, mangler tilstrækkelige menneskelige, finansielle eller tekniske ressourcer til hurtigt at opdage og kontrollere dyresygdomme som afrikansk svinepest.

I Europa er antallet af dyr, der er blevet ramt af den frygtede sygdom i 2020 allerede højere end i hele 2019.

hka
 

Læs også