Kina: ASF bliver ikke et kronisk problem
Selvom Kina nu har registreret 90 udbrud af afrikansk svinepest på tre måneder, er det ikke ensbetydende med, at problemet bliver kronisk, slår den kinesiske landbrugsminister fast.

Store dele af Kina har haft problemer med afrikansk svinepest. Men Kinas landbrugsminister lover nu, at problemet ikke bliver af kronisk art. Arkivfoto
Kina oplever stadig nye udbrud af afrikansk svinepest. I løbet af den seneste uge er der rapporteret om i alt fire udbrud i mindre besætninger i provinserne Sichuan, Qinghai og Heilongjiang. Det skriver telegrambureauet Reuters.
Udbruddene er blot de seneste i en række på næsten 100 udbrud, der har ramt det meste af Kina, siden myndighederne konstaterede det første udbrud i Liaoning-provinsen den 1. august.
Men frygten, for at epidemien kan blive af kronisk karakter, er overdrevet, oplyser Kinas landbrugsministerium. Myndighederne har tvangsslagtet 600.000 svin for at forhindre, at sygdommen spreder sig yderligere.
- Der er et mønster i spredningen af ASF, men vi har formået at inddæmme spredningen af smitten ved hjælp af forebyggende foranstaltninger til sygdomsbekæmpelse, siger Kinas landbrugsminister Feng Zhongwu.
Han tilføjer, at risikoen for, at smitten bliver et kronisk problem er »meget lille«. Stormagten har indført en lang række forholdsregler for at få bugt med problemet, og det ser ifølge myndighederne ud til, at tiltagene har haft den ønskede effekt.
Har hævet karantæner
De kinesiske myndigheder har analyseret sig frem til, at 46 procent af alle ASF-udbrud i Kina skyldes, at smitten er blevet videretransporteret over lange afstande i lastbiler på samme måde som flere steder i Europa.
Men trods den nuværende situation i landet har myndighederne valgt at hæve karantænebestemmelser i syv forskellige provinser i det store land, der er verdens største svineproducent.
Til gengæld vil myndighederne lukke alle svinebesætninger med mindre end 500 svin i Beijing-regionen. Her kan svineavlerne se frem til en kompensation på over 1.000 kroner pr. svin.
Tiltaget kommer som en følge af, at de små svineavlere i landet ikke har det fornødne kendskab til sygdommen, siger landbrugsministeren. Undersøgelser har vist, at 23 tilfælde af ASF er kommet som følge af, at svin er blevet fodret med køkkenaffald.
Men myndighederne har også fokus på andre elementer af problemstillingen.
- Vi vil skærpe vores sygdomskontrol og det forebyggende arbejde gennem en bedre registrering af svinetransporter, flere kontroller af svineimporter til Kina og vi vil slå hårdere ned på mennesker, der smugler kød ind i landet, siger Feng Zhongwu.
Forholdsreglerne skal blandt andet ses i lyset af, at Kina har indgået en aftale om at tredoble importen af amerikansk svinekød fra starten af det nye år. Aftalen kommer som en følge af, at Kina og USA har lagt den lurende handelskrig mellem sig på is.