Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen. I nyhedsbrevet »Trynekontakten« begrunder de hvorfor.
Det er ofte nedprioriteret at afholde medarbejderudviklingssamtalen (MUS) med sine medarbejdere, da tid og energien der skal bruges til denne opgave, samt ikke mindst andre opgaver, vurderes at vægte tungere. Det meddeles i nyhedsbrevet »Trynekontakten«.
Ifølge svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan årsagen til de manglende samtaler ligge mange steder. Herunder usikkerhed omkring hvordan en MUS-samtale afholdes, hvad man som producent får ud af disse samtaler, og hvorvidt der så skal tales om løn?
- Den tid som bruges på mus-samtaler, vil blive betalt mange gange tilbage, idet det giver klarhed over: Hvordan medarbejderne går og har det, hvordan deres nuværende arbejdsglæde er på ejendommen, hvordan forholdet er til deres kollegaer, og hvad deres plan er i fremtiden, lyder det fra konsulenterne, der påpeger, at det kunne være nogle af de punkter, man kunne vende med sine medarbejdere.
Konsulenterne peger desuden på, at mange ansatte i svineproduktionen kommunikerer på engelsk. Deres kultur er ofte anderledes, og de motiveres nødvendigvis ikke af de sammen ting som danske ansatte. Derfor er det også her vigtigt at få en klarhed om, hvordan arbejdsgiver kan hjælpe og udvikle medarbejderne bedst muligt.
- Det er i nogle situationer en god ide at afholde mus-samtaler i fællesskab med en ekstern konsulent. Det kan være med til at sikre, at alle emner bliver vendt ved samtalen. I nogle tilfælde skal mus-samtalen afholdes på engelsk, her kan det være godt med støtte, lyder anbefalingen også fra Velas.
cab