Hos Byggeri & Teknik hørte de mange historier om ulykker, hvor landmænd eller deres dyr besvimede og nogle gange endda døde af at have indåndet svovlbrintegasser i forbindelse med gyllehåndtering. Det faldt energi- og teknikrådgiver Kurt S. Mortensen for brystet. Noget måtte gøres.

Derfor fik han en idé, som betød, at virksomheden gik en smule udenfor dens normale kerneforretning.

- Jeg begyndte at kontakte andre brancher for at finde ud af, hvad de gjorde i lignende situationer. Og de sagde samstemmende: De måler på det. Og sådan fandt vi frem til det udstyr, vi anbefaler i dag, siger Kurt S. Mortensen.

Er udbredt

Løsningen blev, at de tog ti svovlbrintemålere hjem fra producenten og forsøgte at sælge dem. Og i kontakten med landmændene gik det op for Kurt S. Mortensen, at ulykker med svovlbrinte var langt mere udbredte end først antaget.

- Det væltede ind med historier. Om en sti, hvor grisene var døde. Om en medarbejder, der fik det dårligt og skulle holde en halv times pause i frisk luft. Om en, der besvimede og havde hovedpine efterfølgende. Og så var der de dødsulykker, vi kunne læse om i landbrugspressen, forklarer Kurt S. Mortensen.

I skrivende stund har Byggeri & Teknik solgt godt 400 svovlbrintemålere. Men det er ikke nok, hvis man virkelig skal forebygge ulykker på området, mener Kurt S. Mortensen, der anslår, at der skal sælges mindst ti gange så mange svovlbrintemålere, før alle kan arbejde helt sikkert med gylle.

Men salget af svovlbrintemålere er ikke det eneste, Kurt S. Mortensen og resten af holdet ved Byggeri & Teknik gør for at gøre det mere sikkert at arbejde med gylle.

Tjek systemet

- Vi får mange tilbagemeldinger fra de kunder, der har købt svovlbrintemålere hos os. Nogle siger, at alarmen bipper hele tiden. Koncentrationerne er for høje i forhold til, hvad de skal og må være. Og det tyder jo på, at der er noget galt i den måde, deres gyllesystem fungerer på. Enten i konstruktionen eller håndteringen. Og det vil vi meget gerne hjælpe dem med. Det er jo faktisk noget af det, vi lever af, understreger han.

Derfor har Kurt S. Mortensen et klart råd til landmænd, der oplever udfordringer med svovlbrinte.

- Ring til jeres byggerådgivere. Få tjekket systemet igennem. Det er ikke meningen, at der så tit skal kunne opstå svovlbrinte i de koncentrationer, som er farlige. Så tjek det – og få det fikset. Så kan alle gå sikkert på arbejde, siger han.

cab

Svin