bannerPos

Ny podcast med fokus på afrikansk svinepest

Med omkring 500 kilometer mellem de fundne, døde vildsvin og den danske grænse er trusselsbilledet ifølge Seges Svineproduktion ikke så alvorligt i skrivende stund. Men udviklingen bliver fulgt tæt, fordi smitten kan ramme områder i Tyskland, hvor vi eksporterer grise til. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
16-09-2020 18:00

Med en ny podcast sætter Seges Svineproduktion fokus på det nyligt bekræftede udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland. Hør om forebyggelse, nye sorte zoner og potentielle økonomiske konsekvenser.

Mange svineproducenter holdt vejret efter sidste uges fund af et vildsvin smittet med afrikansk svinepest i Tyskland tæt ved den tysk-polske grænse.

Når vi taler om afrikansk svinepest i Tyskland, føles det nemlig ganske tæt på os. Og et udbrud i Danmark vil have katastrofale følger. Men indtil videre har fundene heldigvis ikke haft den helt store betydning for danske svineproducenter.

Med omkring 500 kilometer mellem de fundne, døde vildsvin og den danske grænse er trusselsbilledet ikke så alvorligt i skrivende stund, meddeler Seges Svineproduktion.

Alligevel er det en udvikling, der bliver fulgt tæt i Landbrug & Fødevarer. For hvis smitten springer og rammer områder i Tyskland, hvor vi eksporterer grise til, kan det ramme dansk griseproduktion økonomisk hårdt.

- De danske smågrise, som eksporteres til Tyskland, eksporteres primært til det nordlige og vestlige Tyskland. Samtidig er det grise, som afsættes på det tyske og europæiske marked, så det har ikke nogen kommerciel betydning, så længe smitten ikke rammer disse områder, forklarer Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, i en ny podcast fra Seges Svineproduktion.

- På den korte bane vil der dog være udsving i afregningspriserne fra Danmark. Det har vi allerede set. Men markedet vil forhåbentlig rette sig hurtigt, siger han.

Inddæmning af smitte

I øjeblikket arbejder de tyske myndigheder på at inddæmme smitten. Det betyder i første omgang, at der er oprettet tre zoner centreret omkring fundet af vildsvinet. Ved tre kilometer, ved 15 kilometer og ved 30 kilometer bliver der opsat hegn og afspærringer.

Desuden bliver områderne finkæmmet for at finde ud af, om der er flere tilfælde af smittede vildsvin. Samtidig bliver muligheden for at jage vildsvin kraftigt begrænset i området for ikke at skræmme dem ud af zonerne.

Siden podcasten blev optaget den 15. september, er der fundet yderligere fem døde vildsvin smittet med afrikansk svinepest.

- Tyskerne bruger de erfaringer, Tjekkiet gjorde sig for år tilbage, hvor det lykkedes at inddæmme afrikansk svinepest. Det kræver en hurtig indsats, og det er de godt i gang med dernede, siger veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen fra Landbrug & Fødevarer.

Han tilføjer:

- Vi har haft et højt smittebeskyttelsesniveau Danmark i mange år, og det skal vi bare blive ved med. Alle de gode vaner, vi har, skal vi fortsætte med. På den måde sikrer vi, at risikoen for smitte er meget lav, selvom den skulle komme tættere på de danske grænser.

Tjek vaskecertifikat

Et andet område, hvor de danske svineproducenter kan gøre en stor forskel i forhold til at sikre mod indførelsen af smitte til Danmark, er fortsat at holde godt øje med transportbilers vaskecertifikater og de karantæneperioder, der følger med.

- Det har hele tiden været vigtigt at tjekke transportørernes vaskecertifikater på TjekVogn.dk. Og det er nu om muligt blevet mere vigtigt. Det er den eneste måde, man kan være sikker på, at en transportbil, som har været i udlandet, ikke udgør en risiko, siger kvalitetschef i Danish, Asger Kjær Nielsen.

Hør podcasten og find aktuel information om afrikansk svinepest via svineproduktion.dk.

cab

 

Forlæng tilladelser til produktion i særlige tilfælde

Det skal være muligt at forlænge produktionstilladelser, så producenter under ekstraordinære omstændigheder kan lukke ned for produktion uden at skulle risikere, at de ikke kan åbne for den igen, når tiderne bliver bedre, mener miljøudvalgsformanden i LandboNord.

Blå blok indkalder til samråd om minivådområder

Det går alt for langsomt med at få godkendt ansøgninger om minivådområder, mener blå blok, der nu kalder fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd.

Ny uddannelse til bestyrelsesmedlemmer

Danmark har fået sin første uddannelse målrettet bestyrelsesmedlemmer i andelsselskaber og lignende virksomheder. Det første hold er netop udklækket.

Jagt på et spøgelse

Hvor der ikke sås vintersæd, skal der sås efterafgrøder – undtagen ved sent optagne rodfrugter. Det er landbrugets bedste middel til at jage det politiske kvælstof-spøgelse på flugt, mener næstformanden i Bæredygtigt Landbrug.

Dyrenes Beskyttelse går i krig mod minkindustrien

Debatten om dyrevelfærd raser på blandt andet minkområdet. Nu kræver Dyrenes Beskyttelse, at minkindustrien bliver udfaset i Danmark.

Bedriftsbesøg om det gode håndværk

Der var et inspirerende bedriftsbesøg hos familien Hansen ved Lintrup forleden, hvor Syddansk Kvæg i samarbejde med SLF havde inviteret til en snak om gode vaner i stalden samt lav dødelighed og høj ydelse blandt gårdens dyr

Guld kan være en fornuftig investering

Det kan være fornuftigt at have guld med i investeringsporteføljen, vurderer en analytiker.

Diarré-udfordringer løst med vaccine

Det koster både bundlinje og arbejdsglæde, når fravænningsdiarréen florerer i klimastalden. Løsningsforslagene er mange og effekten forskellig fra besætning til besætning. Svinefagdyrlæge Jens Sørensen fra Danvet har dog erfaret, at vaccination mod E. coli både kan redde griseliv og forhindre økonomiske tab.

Tyskland: Afrikansk svinepest påvist langt fra det truede område

Der er fundet ASF i et vildsvin i Brandenburg langt fra det definerede truede område. Således er der nu påvist 37 ASF-tilfælde i Tyskland. En endelig bekræftelse afventes stadig.
Side 1 af 1933 (38648 artikler)Prev1234567193119321933Next