Ny podcast med fokus på afrikansk svinepest

Med en ny podcast sætter Seges Svineproduktion fokus på det nyligt bekræftede udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland. Hør om forebyggelse, nye sorte zoner og potentielle økonomiske konsekvenser.

Mange svineproducenter holdt vejret efter sidste uges fund af et vildsvin smittet med afrikansk svinepest i Tyskland tæt ved den tysk-polske grænse.

Når vi taler om afrikansk svinepest i Tyskland, føles det nemlig ganske tæt på os. Og et udbrud i Danmark vil have katastrofale følger. Men indtil videre har fundene heldigvis ikke haft den helt store betydning for danske svineproducenter.

Med omkring 500 kilometer mellem de fundne, døde vildsvin og den danske grænse er trusselsbilledet ikke så alvorligt i skrivende stund, meddeler Seges Svineproduktion.

Alligevel er det en udvikling, der bliver fulgt tæt i Landbrug & Fødevarer. For hvis smitten springer og rammer områder i Tyskland, hvor vi eksporterer grise til, kan det ramme dansk griseproduktion økonomisk hårdt.

- De danske smågrise, som eksporteres til Tyskland, eksporteres primært til det nordlige og vestlige Tyskland. Samtidig er det grise, som afsættes på det tyske og europæiske marked, så det har ikke nogen kommerciel betydning, så længe smitten ikke rammer disse områder, forklarer Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, i en ny podcast fra Seges Svineproduktion.

- På den korte bane vil der dog være udsving i afregningspriserne fra Danmark. Det har vi allerede set. Men markedet vil forhåbentlig rette sig hurtigt, siger han.

Inddæmning af smitte

I øjeblikket arbejder de tyske myndigheder på at inddæmme smitten. Det betyder i første omgang, at der er oprettet tre zoner centreret omkring fundet af vildsvinet. Ved tre kilometer, ved 15 kilometer og ved 30 kilometer bliver der opsat hegn og afspærringer.

Desuden bliver områderne finkæmmet for at finde ud af, om der er flere tilfælde af smittede vildsvin. Samtidig bliver muligheden for at jage vildsvin kraftigt begrænset i området for ikke at skræmme dem ud af zonerne.

Siden podcasten blev optaget den 15. september, er der fundet yderligere fem døde vildsvin smittet med afrikansk svinepest.

- Tyskerne bruger de erfaringer, Tjekkiet gjorde sig for år tilbage, hvor det lykkedes at inddæmme afrikansk svinepest. Det kræver en hurtig indsats, og det er de godt i gang med dernede, siger veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen fra Landbrug & Fødevarer.

Han tilføjer:

- Vi har haft et højt smittebeskyttelsesniveau Danmark i mange år, og det skal vi bare blive ved med. Alle de gode vaner, vi har, skal vi fortsætte med. På den måde sikrer vi, at risikoen for smitte er meget lav, selvom den skulle komme tættere på de danske grænser.

Tjek vaskecertifikat

Et andet område, hvor de danske svineproducenter kan gøre en stor forskel i forhold til at sikre mod indførelsen af smitte til Danmark, er fortsat at holde godt øje med transportbilers vaskecertifikater og de karantæneperioder, der følger med.

- Det har hele tiden været vigtigt at tjekke transportørernes vaskecertifikater på TjekVogn.dk. Og det er nu om muligt blevet mere vigtigt. Det er den eneste måde, man kan være sikker på, at en transportbil, som har været i udlandet, ikke udgør en risiko, siger kvalitetschef i Danish, Asger Kjær Nielsen.

Hør podcasten og find aktuel information om afrikansk svinepest via svineproduktion.dk.

cab

 

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også