Sæd-smitte fra Mors 2 afkræftes

Analyse afkræfter, at sæd fra Mors 2 har været kilden til PRRS i to produktionsbesætninger.

Oven på udbruddet af PRRS på en ornestation i marts har flere so-holdere været bekymrede for, om de havde fået PRRS-virus via sæden. Risikoen har i dette tilfælde været lav. Undersøgelser få dage efter udbruddet viste nemlig, at de smittede orner ikke havde PRRS i sæden.

To produktionsbesætninger viste sig i imidlertid i løbet af de følgende måneder at have fået PRRS, og da de samtidig havde fået sæd fra ornestationen, opstod mistanken om smitte via sæden.  Nu har en genetisk karakterisering, altså sammenligning af PRRS i de to besætninger og PRRS fra Mors 2, afkræftet dette.

- Vi kan konkludere, at de to besætninger ikke var smittet via sæd fra ornestationen. PRRS i de to besætninger er ganske enkelt helt anderledes i forhold til den, vi fandt på Mors 2, siger Charlotte Sonne Kristensen, chefforsker i Seges Svineproduktion og specialdyrlæge i svinesundhed.

Find meget mere viden om PRRS på temasiden på svineproduktion.dk

cab

Læs mere om Danmark saneres for PRRS

En samlet dansk svinebranche er gået sammen om en national plan for at reducere forekomsten af PRRS blandt danske grise. Men hvad er det egentlig, og er det muligt helt at udrydde den smitsomme sygdom?

Læs mere her

Læs også