I årevis har man i dansk landbrug råbt op om, at der mange steder er for dårlig mobil dækning og for dårlig internetdækning på landet. Fra landbrugets side har man krævet, at der bliver taget politisk handling i forhold til problemet.

Men hvis man som landmand tror og forventer, at løsningen ligger lige om hjørnet og venter via udrulningen af fremtidens lynhurtige mobile netværk 5G – der er 10 gange hurtigere end nutidens 4G-netværk – så skal man dog tro om igen.

Det fortæller Ole Tange, it-politisk medarbejder i Prosa, der er de it-professionelles fagforening, og som Effektivt Landbrug har bedt om at komme med sin holdning til 5G og landbruget.

Det sker efter, at landbruget er nævnt hele 11 gange i den 5G-handlingsplan, som regeringen præsenterede i sidste uge, og som også har fået ros af Landbrug & Fødevarer. I 5G-handlingsplanen bliver det nævnt, at 5G-netværket vil kunne bruges til blandt andet præcisionslandbrug, førerløse køretøjer og anvendelse af droner.

Fra Ole Tange lyder det, at der ingen tvivl er om, at 5G-netværket er meget hurtigere end de nuværende mobile netværk.

- Men det kommer til at betyde mange flere antenner, som kommer til at stå meget tættere. Det betyder, at de steder, hvor der ikke er dækning nu, formodentlig heller ikke får dækning i fremtiden, siger han.

Signalet fra 5G-netværket kører således på en anden frekvens, som gør, at rækkevidden fra antennemasterne bliver kortere, end det er tilfældet i dag ved 4G-netværket.

- Og antennerne kommer jo til at stå i storbyerne. De kommer ikke til at stå ude ved landbruget. Så jeg har simpelthen svært ved at se, hvad 5G gør af gavn for landbruget, siger Ole Tange.

Det har tidligere været fremme, at en 5G-mast kan koste et sted mellem 1,5 og 2 millioner kroner at etablere. Dertil kommer også flere omkostninger til vedligeholdelse.

Sætte egne forstærkere op

Ole Tange fortæller, at skal han komme med sit it-politiske råd til, hvad landbruget i stedet burde arbejde for, frem for at tale om 5G-netværk, så var det at få lov af eksempelvis IT- og Telestyrelsen, til at sætte deres egne 4G-forstærkere op på siloerne rundt om i de områder, hvor der i dag er dårlig dækning. En sådan forstærker kan købes for omkring 2.000 kroner i Danmark, forklarer han, og kan dække nogle hundrede meter i fri luft.

- Der hvor du har behov for en middelhøj båndbredde, der er 4G sådan set fint nok, men som det er nu, så dækker 4G jo bare ikke hele landet, siger Ole Tange, der fortæller, at der selvfølgelig bør kunne leveres en ordentlig mobildækning over hele landet.

Han fortæller, at ser man på, hvad det er, 5G-netværket kan levere, så er det en høj båndbredde, de steder, hvor der bliver opsat mange master. De steder, som jo vil være byerne, har man dog i forvejen adgang til hurtige fibernetforbindelser.

- Der har været nogle, som har været rigtig dygtige til at sælge den her ting, men jeg kan simpelthen ikke se, hvad den egentlig skal bruges til, siger Ole Tange.

Sats på anden teknologi

Den it-politiske medarbejder forklarer, at han er helt med på, at landbruget i fremtiden selvfølgelig skal have mulighed for at have droner og robotter kørende i marken.

- Men de skal ikke kommunikere med 5G. De skal kommunikere via LoRaWan (»smalt internet«, som er baseret på radioteknologien LoRa, og som kan sammenlignes med trådløst internet, red.) Sådan en antenne må du i dag fuldt lovligt sætte op på din silo, og den kan række meget langt. Op til 10 kilometer.

- Så hvis jeg skal rådgive landbruget, så ville jeg få sat LoRaWan op til robotterne og dit andet udstyr og så få det gjort lovligt at sætte en forstærker op til 4G til din mobiltelefon, siger Ole Tange.