Maskinstationen Robotti As a Service indgår samarbejde med biodieselfabrikken Emmelev A/S, så alle markrobotter kommer til udelukkende at køre på biodiesel. Samarbejdet gør maskinstationen 100 procent fossilfri.
Om lidt går forårsarbejdet i Danmark i gang, og maskinerne bliver lige nu tanket op til at klø på i markerne. Hos den nyetablerede maskinstation Robotti As a Service er forårsklargøringen også i gang, hvor de selvkørende robotter i år tankes med biodiesel.
Kristian Møller, Robotti As a Service-manager, fortæller, at alle maskinstationens robotter skal være 100 procent fossilfrie, når de klarer årets arbejde. Derfor har Robotti As a Service og Emmelev A/S aftalt, at biodiesel af raps hældes på maskinstationens robotter.
- At blive fossilfri er en lavthængende frugt, der falder godt i tråd med vores fokus på at være en klimabevidst og bæredygtig maskinstation. Diesel i dag indeholder allerede en lille del biodiesel, så vi ved, at vores robotter kan køre med det. Nu går vi bare hele vejen og lader robotterne køre 100 procent fossilfrit, fortæller han.
Første af sin slags
Samarbejdet med Emmelev bliver det første af sin slags, hvor landbrugsmaskiner skal køre 100 procent på biodiesel.
- Vi laver biodiesel som en del af den grønne omstilling, og Robotti As a Service har selvsamme mål om at være et grønnere alternativ. Derfor har det været oplagt at starte et samarbejde. Vi vil gerne vise, at biodiesel kan bruges i markarbejdet, og at en transformation mod grønnere produktion allerede nu kan tages i brug i Danmark, fortæller Morten Simonsen, medejer hos Emmelev.
Emmelev er en oliemølle og biodieselfabrik, der har produceret biodiesel siden 2001. Virksomheden arbejder blandt andet ud fra et princip om kun at modtage raps fra marker i en omkreds af 200 kilometer fra virksomheden. Derudover var Emmelev i november 2020 de første til at påfylde biodiesel på et skandinavisk fragtskib.
Fortrænger 72 procent
Biodiesel fra Emmelev er et produkt af raps, hvor 80 procent af rapsen bruges til proteinkager eller glycerin, og 20 procent går til biodieselproduktionen. Biodieslen kan anvendes direkte i biler og maskiner, der i dag kører på fossile brændstoffer, og kan dermed bidrage til CO2-reduktionen, uden at der skal udskiftes materiel.
Biodiesel produceret på raps fortrænger 72 procent af den CO2, som almindelig fossil diesel udleder.
Derudover vil en maskine, der kører 100 procent på biodiesel, være fire-fem gange mere klimavenlig, end hvis der blev tanket med ren fossil diesel.
Positiv reaktion
Til foråret skal Robotti As a Service så, radrense og båndsprøjte TH Agros spinatmarker. TH Agro driver 1.000 hektar afgrøder ved Ebberup på Fyn. For direktør i selskabet, Torben Thomsen, giver det god mening at have maskinstationen til at tage specialafgrøder som spinat.
- Vi arbejder allerede med at køre med den traktor, der bruger mindst mulig diesel til den gældende opgave, og netop i spinat skal man køre mange gange, så her vil det give en effekt for os, at robotterne kører med biodiesel, siger Torben Thomsen og tilføjer:
- Det kommer jo ikke til at flytte det store på vores 1.000 hektar, når maskinstationen kun skal køre i spinatafgrøderne, men lige nu er det signalværdien i at vise, at hvis vi vil videre på denne front, så vil ethvert tiltag have en positiv indflydelse.
db
Robotti As a Service
- Maskinstation under AgroIntelli, der kører med fire Robotti og en 110 hk-traktor
- Maskinstationen klarer såning, radrensning, båndsprøjtning i rækkeafgrøder samt etablering af efterafgrøder
- Fra foråret 2021 kører maskinstationen fossilfrit
- Markrobotterne udmærker sig ved at være mere skånsomme ved jordbearbejdningen, ved båndsprøjtning kan de spare 65 procent af kemikalierne, og de kan køre 24 timer i døgnet