Skift til LED-lyskæder - og spar strøm i julen

Energiselskabet OK har gode råd til strømbesparelser i julen.

Rundt omkring i landet har blandt andet butikker, stormagasiner og hoteller valgt at droppe deres traditionelle julebelysning på grund af de nuværende energipriser.

Og en omfattende julebelysning med hundredvis af julelys og -dekorationer vil naturligvis bruge en del strøm, men hvad hvis man som privatperson blot vil udsmykke sin have med en håndfuld lyskæder. Skal man også droppe dem, hvis ikke strømregningen skal stikke af?

Ikke nødvendigvis. De fleste moderne lyskæder bruger ikke ret meget strøm, og man kan derfor roligt pynte hus og have op uden at frygte for elregningen.

Hvis man for eksempel tænder tre lyskæder med hver 500 LED-pærer, vil hver lyskæde typisk bruge 5 watt pr. time tændt. Har man dem alle tændt døgnet rundt fra 1. december til og med juleaften, vil det koste under 50 kroner i el. Og nøjes man med at tænde lyskæderne i aftentimerne (klokken 16-23), vil prisen være knap 14 kroner (ved en kWh-pris på 5,30 kroner).

Spar julelysene hjem – og mere til

Mens man ikke sparer meget strøm ved at slukke julelysene, har OK her samlet tre sparetips, der faktisk kan gøre en forskel for julestrømforbruget.

Vask julesweatre på lavere temperaturer. Ifølge Energistyrelsen kan man spare op til 55 procent af energiforbruget på vaskemaskinen, hvis man vasker på 20 grader i stedet for 40.

Udskift gamle lyskæder med LED. Mens moderne LED-lyskæder ikke bruger ret meget strøm, er de ældre lyskæder med halogen glødepærer mere strømkrævende. Faktisk bruger en halogenlyskæde omkring syv gange så meget strøm som en LED-lyskæde.

Husk låget, når der skal koges kartofler og varmes sovs. Man sparer nemlig op til 50 procent af energiforbruget ved at sætte låg på gryderne, når der laves mad.

Kilde: www.sparenergi.dk.

Læs også