Interessen for varmepumpeløsninger er stigende. Det mærker de hos DBVVS i Langå, der nu også tilbyder varmeløsninger til større landbrug og industri.
Siden energiprisernes himmelflugt er danske husstande og virksomheders interesse for varmeløsninger for alvor blevet vakt. Så selvom de hos DBVVS (Danmarks Billigste VVS) i Langå ved Hesselager på Fyn længe har haft forrygende travlt, så er travlheden ikke blevet mindre i løbet af det seneste år.
Det fortæller direktør Erik Nystrøm, der via egen netbutik forhandler eget mærke »Langå« på flere af løsningerne i udvalget – pillefyr, pilleovne, varmepumper og akkumuleringstanke. Derudover omfatter varelageret også andre mærker, ligesom sortimentet tæller løsninger til gulvvarme, solvarme, brændekedler, oliefyr og forskellige radiatorer og reservedele.
DBVVS Industri
Løsningerne hos DBVVS har i de sidste 11 år fortrinsvist været målrettet private kunder, VVS-installatører og mindre virksomheder, men nu er indehaver Erik Nystrøm klar til at gå nye veje.
- Vi føjer endnu et spor på kundesegmentet – nemlig industrien, fortæller Erik Nystrøm, der samtidig løfter sløret for de tre nye mærker som DBVVS nu også har forhandlingen af i Danmark: ETA, Bio Mobitek og IVA Nordic.
- Nu tilbyder vi også skræddersyede løsninger målrettet fjernvarmeværker, stor industri og gartnerier, fortæller Erik Nystrøm og projektsælger Kent Kristiansen, der dermed er klar med avancerede løsninger indenfor blandt andet træpillefyr og kedler til flis, biomasseanlæg, samt en helt ny serie af varmepumper med det klimaneutrale og meget miljøvenlige R290-kølemiddel, hvilket ikke er nær så miljøbelastende som det hyppigt anvendte R410A-kølemiddel.
Varmepumperne vinder frem
Generelt peger alle pile i retning af fjernvarme eller varmepumper.
- For selvom piller og flis er CO2-neutralt, så er det ikke det, regeringen vil, påpeger Kent Kristiansen.
Den løbende udvikling indenfor varmepumper betyder også, at der nu er en aktuel varmeløsning for såvel den mindre husstand, som herregården der har en del flere kvadratmeter at varme op.
- Vi kan nu tilbyde løsninger, hvor vi er der både for de store og for de små landbrug, lyder det fra Erik Nystrøm og Kent Kristiansen, der fortæller, at prisstigningen på træpiller får flere til at kigge efter alternative varmekilder.
Spar med buffertank og tidsstyring
Falder valget på en varmepumpeløsning kan de begge forsikre, at man ikke skal være nervøs for at komme til at fryse i vinterhalvåret, selvom man sidder i et stort stuehus.
Med en effektiv luft til vand varmepumpe, kan du dermed nemt dække hele husets behov for varme. Varmepumpen laver varmt vand til brusebadet, gulvvarmen og radiatorerne, og ifølge DBVVS har Langå varmepumpen opnået energimærket A+++, så energiforbruget er så lavt som muligt.
- Du kan nemt varme stuehuset op med en varmepumpe, understreger Erik Nystrøm, der som regel anbefaler, at der vælges en model større end den, der matcher det faktiske energibehov, og at der dertil investeres i en buffertank, så man kan spare energi ved at slukke varmepumpen på de tider af døgnet, hvor elprisen er på sit højeste.
- Med automatisk tidsstyring er det ikke kompliceret at få varmepumpen til at stoppe i de dyre timer. Typisk er det i tidsrummet mellem klokken 17 og 20, lyder det fra Erik Nystrøm.
En løsning for alle
Serierne af varmepumper leveres med ydelser fra 6 til 10 kW, 18 til 20 kW, 26, 36 og 50 kW og kan dermed dække behovet af for såvel den lille husstand som de store herregårde.
- Så vi kan ramme det hele, understreger Kent Kristiansen, der påpeger, at der ikke er andre varmepumper på markedet, der henvender sig til større landbrug, uden at den nødvendige ydelse skal skabes ved at sætte flere varmepumper sammen i en kaskade-løsning.
- Her kan vi dække behovet af med en varmepumpe på 36 eller 50 kW, forklarer projektsælgeren nærmere.
For eksempel kan en 36 kW-model opvarme omkring 450 kvadratmeter, og den virker helt ned til minus 20 grader, så varmen også er sikret en meget kold vinter.
36-modellen har i øvrigt opnået en C.O.P. (Coeffecient Of Performance) på 4,65, hvilket betyder, at for hver 1 kW strøm varmepumpen bruger, giver den op til 4,65 kW varme til hjemmet. En sådan effektivitet betyder, at varmepumpen kan tjene sig selv hjem på få år.
Løsninger i MW-klassen
Målrettet industrien ligger varmepumperne på ydelser fra 500 kW, ligesom den nye serie byder på anlæg helt op i MW-klassen.
- Vi kan udvikle og opstille anlæg i alle størrelser, store som små. Fra mindre løsninger på 500 kW eller under, til store varmeanlæg på mange MW, så har vi mulighed for at sammensætte en løsning, der passer til den enkelte virksomheds behov, fortæller Kent Kristiansen, der viser eksempler på totalløsninger hos flere lokale forsyninger, varmeværker og virksomheder.
Særligt store anlæg kan stille krav til plads og logistik. Her kan DBVVS også være behjælpelige med projektering, herunder løsninger hvor varmepumperne på forhånd er bygget op i en container og dermed klar til installation på forholdsvis få kvadratmeter ved levering. Det gælder også i tilfælde, hvor anlægget skal være en del af en kaskade-løsning for at opfylde energibehovet.
Fast pris
DBVVS er dermed leveringsdygtige i komplette anlæg, der altid projekteres til en fast pris fra start inklusive montering.
- Og vi er de billigste, forsikrer Erik Nystrøm og begrunder den påstand med, at kunderne her både springer grossist og detailled over.