Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.
Noget at leve af. Noget at leve for.
Sådan lyder et velkendt slogan fra Landbrug & Fødevarer.
Et tilsvarende slogan for Fodringsdag 2020 kunne lyde: Noget at komme efter. Noget at ta’ med hjem.
For der er bunker af ny viden at hente på fodringsdagen, der afvikles den 9. september i Herning Kongrescenter – i år for 31. gang. Og selvom fodringsdagen traditionelt måske har haft størst appel til konsulenter, foderfirmaer og dyrlæger, er der også masser af konkret viden at hente for mælkeproducenter og fodermestre, forsikrer Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent hos Seges, Husdyrinnovation.
- I de senere år har vi oplevet en større tilslutning af mælkeproducenter og fodermestre. Omkring 20-30 i de seneste to år, lyder vurderingen fra chefkonsulenten, der samtidig opfordrer foderinteresserede mælkeproducenter og ansatte til at bruge en dag på at hente ny foderviden i Herning.
Fokus på non-GM
Et af dette års store temaer på Fodringsdagen er non-GM.
- Der er tre indlæg, der kredser om emnet. Hestebønner er f.eks. en af de proteinkilder, som kan produceres herhjemme, og som kan erstatte importeret soja.
- Derfor sætter vi fokus på hestebønner, ligesom vi ser på erfaringer med ydelsen hos køerne, når importeret soja erstattes af non-GM-afgrøder fra egne breddegrader. Vi ser ligeledes på kvaliteten af den non-GM-soja, der også er en mulighed at indkøbe, forklarer Nicolaj Ingemann Nielsen.
Hollandsk vidundermiddel?
Også metan- og klimaproblematikken bliver et emne. Her er et hollandsk foderadditiv kaldet 3NOP sat på dagsordenen på fodringsdagen. Det skyldes, at midlet sandsynligvis står foran en EU-godkendelse. Og i løbet af dagen vil man kunne høre om et dansk forsøg med netop 3NOP.
- Der er tale om et foderadditiv, som hver ko skal tildeles nogle få gram af dagligt, og som har en metan-nedsættende effekt hos køer. Forsøget har fokuseret på om man kan kombinere rapsfedt med 3NOP for at få en endnu stærkere cocktail mod metan dannelsen i vommen, forklarer Nicolaj Ingemann Nielsen.
Endvidere vil formalingen af rapsfrø blive behandlet, da fedt fra rapsfrø i sig selv kan reducere metan dannelsen og dermed mælkens klimaaftryk.
Mineraler og metal
Mineraltildeling bliver også et af temaerne i dagens løb.
- Der er ikke lavet så meget på mineraler i de senere år, og der er stor variation i tildelingen mellem besætninger. Derfor sætter vi fokus på, om mineraltildeling kan optimeres og gøres mere simpel, end man måske har for vane, påpeger Nicolaj Ingemann Nielsen.
På fodringsdagen vil man blandt meget andet også kunne høre seneste nyt om forsøg med magneter i fuldfoderblandere. Magneterne har til formål at tiltrække metaltråde, bolte, skruer og andre metalgenstande fra foderblandingerne inden udfordring.
Tilmelding til fodringsdag 2020 sker via https://www.tilmeld.dk/fodringsdag2020
jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48