bannerPos

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

På fodringsdagen vil man blandt meget andet også kunne høre seneste nyt om forsøg med magneter i fuldfoderblandere. Magneterne har til formål at tiltrække metaltråde, bolte, skruer og andre metalgenstande fra foderblandingerne inden udfordring.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
13-08-2020 11:53
Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Noget at leve af. Noget at leve for.

Sådan lyder et velkendt slogan fra Landbrug & Fødevarer.

Et tilsvarende slogan for Fodringsdag 2020 kunne lyde: Noget at komme efter. Noget at ta’ med hjem.

For der er bunker af ny viden at hente på fodringsdagen, der afvikles den 9. september i Herning Kongrescenter – i år for 31. gang. Og selvom fodringsdagen traditionelt måske har haft størst appel til konsulenter, foderfirmaer og dyrlæger, er der også masser af konkret viden at hente for mælkeproducenter og fodermestre, forsikrer Nicolaj Ingemann Nielsen, chefkonsulent hos Seges, Husdyrinnovation.

- I de senere år har vi oplevet en større tilslutning af mælkeproducenter og fodermestre. Omkring 20-30 i de seneste to år, lyder vurderingen fra chefkonsulenten, der samtidig opfordrer foderinteresserede mælkeproducenter og ansatte til at bruge en dag på at hente ny foderviden i Herning.

Fokus på non-GM

Et af dette års store temaer på Fodringsdagen er non-GM.

- Der er tre indlæg, der kredser om emnet. Hestebønner er f.eks. en af de proteinkilder, som kan produceres herhjemme, og som kan erstatte importeret soja.

- Derfor sætter vi fokus på hestebønner, ligesom vi ser på erfaringer med ydelsen hos køerne, når importeret soja erstattes af non-GM-afgrøder fra egne breddegrader. Vi ser ligeledes på kvaliteten af den non-GM-soja, der også er en mulighed at indkøbe, forklarer Nicolaj Ingemann Nielsen.

Hollandsk vidundermiddel?

Også metan- og klimaproblematikken bliver et emne. Her er et hollandsk foderadditiv kaldet 3NOP sat på dagsordenen på fodringsdagen. Det skyldes, at midlet sandsynligvis står foran en EU-godkendelse. Og i løbet af dagen vil man kunne høre om et dansk forsøg med netop 3NOP.

- Der er tale om et foderadditiv, som hver ko skal tildeles nogle få gram af dagligt, og som har en metan-nedsættende effekt hos køer. Forsøget har fokuseret på om man kan kombinere rapsfedt med 3NOP for at få en endnu stærkere cocktail mod metan dannelsen i vommen, forklarer Nicolaj Ingemann Nielsen.

Endvidere vil formalingen af rapsfrø blive behandlet, da fedt fra rapsfrø i sig selv kan reducere metan dannelsen og dermed mælkens klimaaftryk.

Mineraler og metal

Mineraltildeling bliver også et af temaerne i dagens løb.

- Der er ikke lavet så meget på mineraler i de senere år, og der er stor variation i tildelingen mellem besætninger. Derfor sætter vi fokus på, om mineraltildeling kan optimeres og gøres mere simpel, end man måske har for vane, påpeger Nicolaj Ingemann Nielsen.

På fodringsdagen vil man blandt meget andet også kunne høre seneste nyt om forsøg med magneter i fuldfoderblandere. Magneterne har til formål at tiltrække metaltråde, bolte, skruer og andre metalgenstande fra foderblandingerne inden udfordring.

Tilmelding til fodringsdag 2020 sker via https://www.tilmeld.dk/fodringsdag2020

 

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

Bedre resultater for økologiske landbrug

I 2019 landede det gennemsnitlige driftsresultat for økologiske heltidslandbrug på 0,9 mio. kr., hvilket er udtryk for en betydelig fremgang i forhold til 2018, men dog lavere end resultaterne i 2016 og 2017, viser en opgørelse hos Danmarks Statistik.

Fødevarestyrelsen kontrollerer rengøring af 300 lastbiler

Fund af afrikansk svinepest i Tyskland har gjort grundig rengøring af de lastbiler, der krydser den danske grænse, vigtigere end nogen sinde. Det næste halve år kontrollerer Fødevarestyrelsen mere end 300 lastbiler.

Minister, skift spor

Regeringens krav om, at landmændene også til næste år skal så efterafgrøder i minimum samme omfang som i år for at nedbringe kvælstofudledning til vandmiljøet, møder kritik hos landboforeningen Vestjysk, som foreslår, at fødevareminister Mogens Jensen skifter spor i kvælstof-politikken og i stedet griber til andre virkemidler.

Pladsen til solcelle-anlæg strammer til

Særligt i landområderne omkring de store byer bør lodsejere, der er interesseret i at opsætte solceller, sætte i gang nu, siger rådgiver. Han vurderer, at Danmarks behov for solenergi ser ud til at være opfyldt i 2025.

Logistik og motivation

Mens logistikken er tænkt ned til mindste detalje, er Lean og medarbejdermotivation to af nøgleordene på Hestbækgaarden ved Farsø.
Side 1 af 1931 (38602 artikler)Prev1234567192919301931Next