Stor efterspørgsel på tørrerier fra landbruget

Øget høstkapacitet i våde år er et af hovedargumenterne for at investere i eget tørreri. Netop nu er efterspørgslen efter anlæg stigende, lyder det fra Almas Korn A/S.

Hos en af landets store tørreri-specialister oplever man i disse måneder stor efterspørgsel fra danske landmænd på sine tørrerier. Og det er langt fra tilfældigt, understreger Anders Værge, der er projektkonsulent hos Almas Korn A/S i Aalestrup mellem Viborg og Aalborg.

- Efterspørgslen sker blandt andet på baggrund af, at man får et længere »høstvindue« med et tørreri, idet du kan starte tidligere og høste længere dage. Det er samtidig en god »forsikring« i de våde år.

- Mange kunder nævner også som et væsentligt parameter, at man med eget tørreri gør sig uafhængig af grovvareselskaberne, som ofte tager en høj pris for tørring. Derfor kan man med eget tørreri tjene en del penge, forklarer Anders Værge. 

Skånsomt ved maltbyg og fremavlskorn

Noget af det unikke ved et tørreri fra Almas Korn er ifølge projektkonsulenten det såkaldte Mixflow-system, som ifølge producenten giver en ensartet luftfordeling både i anlæggets varme- og kølezone.

 

- Det er et meget energieffektivt tørringsprincip, fordi der er minimalt modtryk. En anden fordel er en ensartet varmefordeling i tørresøjlen, hvilket gør tørreriet perfekt til afgrøder, der ikke må overophedes, f.eks. maltbyg og fremavlskorn.

- Vores tørreri er meget brugervenligt, og det kan tilgås fra en app. På de fleste af vores tørrerier har vi fra Almas Korn online-adgang. Det betyder, at vi hurtigt kan hjælpe vores kunder med brugerspørgsmål og ved evt. problemer, nævner han.  

Støjsvage blæserhjul

Anders Værge erkender samtidig, at en af de store udfordringer ved tørrerier generelt er larmen fra blæsere.

- Vores er monteret med centrifugalblæser med skovlformede blæserhjul. Det betyder, at de er meget støjsvage. Vi oplever derfor sjældent naboklager grundet larm, og så er det skønt, at man kan føre en samtale lige ved blæseren, pointerer projektkonsulenten fra Almas Korn.

De skovlformede blæserhjul udmærker sig samtidig ved at kunne tilvejebringe store luftmængder med lave omdrejninger, hvorved man også opnår en energibesparelse.

Mere end 50 års erfaring

Firmaet fra Aalestrup arbejder med projektering, levering samt opførelse af siloanlæg med tilhørende transportanlæg og tørrerier til brug for landbruget samt industri. Man har mere end 50 års erfaring med opbygning af anlæg.

Firmaets tørrerier fås i alle størrelser og leveres både som mobilanlæg og stationære anlæg. Almas Korn blev etableret i 2013, hvor selskabet købte den daværende kornhåndteringsaktivitet fra Aalborg Maskinforretning A/S.

Foruden 15 mand i Aalestrup har man aktiviteter i Østdanmark og Sverige, ligesom man har siloanlæg stående i hele Skandinavien og i blandt andet Tyskland, Polen, Baltikum, Hviderusland, Ukraine, Rumænien.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Læs også