Korrekt tilpasning af inventar

Konsulenten anbefaler, at inventaret gås igennem for hårtotter, slidmærker o. lign. Arkivfoto
- Tommestokken er et vigtigt redskab, når jeg ser mange køer, der står i sengebåsene. Enten med alle fire ben, eller endnu være kun de forreste to.
Ordene kommer fra bygningsrådgiver Anders Ugelvig, Velas. Og de relaterer til, når han observerer køernes adfærd i staldene.
- Kan de ubesværet gå ind i en sengebås og umiddelbart ligge sig ned, eller er det noget der skal overvindes. Selve liggebevægelsen må ikke tage meget mere end et minut. Så snart koen har besluttet, at hun vil hvile, skal hun ned og ligge. Og kan hun ikke det, så skal vi hjælpe hende til det, pointerer han.
Vigtig hvile
Anders Ugelvig peger på, at flere studier viser, at køerne prioriterer hvile meget højt.
- Vi ved også, at hvile giver mulighed for øget mælkeydelse. Derfor gælder det om at få køerne ned og ligge i sengebåsene. Det er helt naturligt for koen at bruge rigtig meget tid på hvile og drøvtygning. Dette skal vi tilbyde hende muligheden for, lyder det.
Bygningsrådgiveren peger videre på, at køer gennem årene er blevet større.
- Inventaret kan have givet sig, siden stalden blev bygget, eller det kan fra start have været fejlmonteret i forhold til gældende anbefalinger. Alt i alt er det måske på tide at få staldene målt igennem, således vi kan tilbyde de bedste rammer for køerne i lige netop den stald, vi står i, anbefaler han
Konsulenten anbefaler også, at inventaret gås igennem for hårtotter, slidmærker o. lign.
- Ser vi stedet, hvor køerne slider på inventaret, kan det give trykninger på selve koen og derved mindre komfort. Dette slid bør ikke forekomme, hvis inventaret passer til koen, lyder anbefalingen.
l-l