Der bliver regnet på livet løs på de danske bedrifter, mens solen bager over markerne. Er der foder nok til at holde produktionen?

Og selvom det ser dystert ud nogle steder, vil Holger Nørby Jensen, kvægrådgiver hos LandboNord, endnu ikke stemple situationen som katastrofal. Han sætter sin lid til, at majsene stadig kan nå at rette lidt op på situationen.

- Det bliver helt afgørende, hvor godt majsen kommer til at klare sig. Og selvom de på de mest tørkeramte steder ser helt afbrændte ud, så er de altså ikke døde endnu. De er stadig i en dvaletilstand, og hvis der kommer godt med vand i løbet af august, kan det stadig blive til en nogenlunde avl. Det vil være en panikhandling at gå ud og tage majsen nu, siger Holger Nørby Jensen, der også krydser fingre for, at der kommer lidt mere græs i hus.

- Der er mange, der kun har fået et enkelt ordentlig slæt græs hjem, og nu skal vi næsten være taknemmelige, hvis det lykkes at få lidt mere ind omkring starten af oktober.

 

Kvierne tager skraldet

LandboNord-rådgiveren er dog ikke i tvivl om, at vejret kommer til at koste på bundlinjen hos langt de fleste landmænd.

- Vi skal en måned eller halvanden længere hen for at kunne gøre status over, hvor skidt det egentlig står til, men der er ingen tvivl om, at det kommer til at koste penge. Mit indtryk er dog, at langt de fleste stadig godt kan få tingene til at gå op i forhold til køerne, men kvierne kommer til at tage skraldet.

Ifølge Holger Nørby Jensen bliver halmen en af de helt afgørende faktorer.

- Vi skal ud og have fat i noget fyldende foder i form af halm, og det kan gå hen at blive en dyr fornøjelse i år, siger rådgiveren på et år, hvor nordmændene angiveligt er villige til at give over 1,60 kroner for et kilo halm – langt over det dobbelte af normalprisen – og dermed også kommer til at presse prisen på det hjemlige marked.

Derfor ser Holger Nørby Jensen en mere restriktiv fodring med halm – hvor dyrene måske ikke bliver helt så mætte som sædvanligt – som en mulighed. En mulighed han foretrækker frem for at reducere besætningen og slagte ned.

- Det vil være halsløs gerning at slagte ned. Det gælder om at holde produktionen så tæt på normalt niveau som muligt. Det er der så mange penge at hente på, at jeg bestemt ikke vil anbefale andet, fastslår han.