bannerPos

Skal hvedeprisen op eller ned under høst?

Ugegraf for MATIF-hvede, første position i euro pr. ton Den europæiske hvedepris handler sidelæns for tredje uge i træk. Skal vi op eller ned herfra? Det hele er meget usikkert lige nu.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
29-05-2020 22:24

Hen over de seneste tre uger har hvedeprisen på MATIF-børsen bevæget sig ret stabilt til siden. Nu er det så spørgsmålet, om hvedeprisen skal ned herfra eller op.

Det spørgsmål er virkeligt svært at svare på. Fundamentalt set ser det ikke for godt ud for dette års hvedeproduktion i Europa, hvilket isoleret set burde få hvedeprisen op herhjemme. Men som jeg skriver i dagens fokusartikel, så er der udsigt til en generel overproduktion med afgrøder i indeværende sæson på globalt plan.

Derfor er det ikke sikkert, at hvedeprisen skal op lige nu, selvom det kan virke besynderligt. Samtidig begynder den tekniske analyse at vise tegn på, at hvedeprisen måske endda skal falde.

Jeg ser det dog stadig ikke som helt usandsynligt, at hvedeprisen hen over sommerens høst vil gå op. Men det hele er meget usikkert lige nu. Derfor vil det være fornuftigt, hvis du som planteavler laver et del-salg af hvede, inden høsten begynder, for på den måde at sprede den prismæssige risiko.

Efter i sidste måned at have ramt det psykologiske prisniveau i 200 euro pr. ton, er hvedeprisen gået tilbage i nedtur. Således handler hvedeprisen i skrivende stund til 187 euro pr. ton. Nedturen skyldes blandt andet et positionsskifte fra maj-terminen til september-terminen på afgrødebørsen MATIF i Paris.

Har svært ved at komme igen

Men ikke desto mindre, så har hvedeprisen svært ved at komme op igen. Det betyder, at hvedeprisen på MATIF hen over de seneste tre uger har udviklet et usikkert sidelæns handelsinterval gående fra bund og støtte i 183 euro og op til top og modstand ved 190 euro pr. ton.

Hvis hvedeprisen bryder under dette prisinterval, kan den forventes at falde tilbage i området omkring 150 til 175 euro. Bryder hvedeprisen derimod intervallet i opadgående retning, så vil der være mulighed for en ny optur op mod toppene i området omkring 200 euro pr. ton.

Fundamentalt set vil jeg vurdere, at et opadgående brud vil være mere realistisk end et nedadgående brud. Men samtidig kan jeg se, at de tekniske indikatorer er begyndt at vise svaghedstegn. Derfor står vi i en meget usikker situation på hvedemarkedet netop nu. Og derfor vil det også være fornuftigt med et del-salg af hvede, inden vi går den europæiske høst i møde.

MATIF-hvede, 1st pos.

Aktuel pris: 187 EUR/mt

Anbefaling

Retningen på hvedeprisen på MATIF er usikker. Brud under 183 euro vil signalere et del-salg af hvede og en yderligere nedtur tilbage mod området omkring 150 til 175 euro. Derimod vil brud op over 190 euro signalere en ny optur op mod området omkring 200 euro pr. ton. Uanset, hvad der kommer til at ske, så vil det være fornuftigt med et del-salg, før høsten begynder.

Analyse

Modstand: 190 €

Støtte: 183 €

Trend kort: Hen

Trend lang: Op

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.
Side 1 af 1871 (37409 artikler)Prev1234567186918701871Next