Skal hvedeprisen op eller ned under høst?

Ugegraf for MATIF-hvede, første position i euro pr. ton Den europæiske hvedepris handler sidelæns for tredje uge i træk. Skal vi op eller ned herfra? Det hele er meget usikkert lige nu.
Hen over de seneste tre uger har hvedeprisen på MATIF-børsen bevæget sig ret stabilt til siden. Nu er det så spørgsmålet, om hvedeprisen skal ned herfra eller op.
Det spørgsmål er virkeligt svært at svare på. Fundamentalt set ser det ikke for godt ud for dette års hvedeproduktion i Europa, hvilket isoleret set burde få hvedeprisen op herhjemme. Men som jeg skriver i dagens fokusartikel, så er der udsigt til en generel overproduktion med afgrøder i indeværende sæson på globalt plan.
Derfor er det ikke sikkert, at hvedeprisen skal op lige nu, selvom det kan virke besynderligt. Samtidig begynder den tekniske analyse at vise tegn på, at hvedeprisen måske endda skal falde.
Jeg ser det dog stadig ikke som helt usandsynligt, at hvedeprisen hen over sommerens høst vil gå op. Men det hele er meget usikkert lige nu. Derfor vil det være fornuftigt, hvis du som planteavler laver et del-salg af hvede, inden høsten begynder, for på den måde at sprede den prismæssige risiko.
Efter i sidste måned at have ramt det psykologiske prisniveau i 200 euro pr. ton, er hvedeprisen gået tilbage i nedtur. Således handler hvedeprisen i skrivende stund til 187 euro pr. ton. Nedturen skyldes blandt andet et positionsskifte fra maj-terminen til september-terminen på afgrødebørsen MATIF i Paris.
Har svært ved at komme igen
Men ikke desto mindre, så har hvedeprisen svært ved at komme op igen. Det betyder, at hvedeprisen på MATIF hen over de seneste tre uger har udviklet et usikkert sidelæns handelsinterval gående fra bund og støtte i 183 euro og op til top og modstand ved 190 euro pr. ton.
Hvis hvedeprisen bryder under dette prisinterval, kan den forventes at falde tilbage i området omkring 150 til 175 euro. Bryder hvedeprisen derimod intervallet i opadgående retning, så vil der være mulighed for en ny optur op mod toppene i området omkring 200 euro pr. ton.
Fundamentalt set vil jeg vurdere, at et opadgående brud vil være mere realistisk end et nedadgående brud. Men samtidig kan jeg se, at de tekniske indikatorer er begyndt at vise svaghedstegn. Derfor står vi i en meget usikker situation på hvedemarkedet netop nu. Og derfor vil det også være fornuftigt med et del-salg af hvede, inden vi går den europæiske høst i møde.