Nestle vil nu til at betale sine kakaoleverandører i kontanter for at holde børn i skole i stedet for at lade dem passe afgrøder.
Verdens største fødevareproducent, schweiziske Nestlé, tager nu næste skridt i sit projekt for at skabe en 100 procent bæredygtig forsyningskæde til sin chokoladeproduktion.
Fødevarekæmpen vil begynde på at betale sine kakaobønder i kontanter, hvis de sender deres børn i skole frem for at lade dem hjælpe til med at passe afgrøderne. Det skriver Reuters.
Børnearbejde er hyppigt set i Vestafrika, som producerer en stor del kakao. Ifølge en undersøgelse fra University of Chicago er 45 procent børn, der er vokset op i landbrugsfamilier i Elfenbenskystens og Ghanas kakaodyrkningsområder, engageret i landbrugsarbejdet. Men bønderne er kommet under et stigende pres fra investorer, forbrugere og regeringer til at droppe sit brug af børnearbejde.
Under det nye program fra Nestlé kan kakaobønderne modtage op til 500 schweizerfranc (3.585 kroner) om året, hvilket ifølge Nestlés driftsleder, Magdi Batato, svarer til 20-25 procent af en bondes årlige indkomst. Incitamentet vil efter planen nå et niveau på 250 schweizerfranc (1.793 kroner) efter to år og gradvist blive udvidet til at dække alle Nestlés 160.000 kakaobønder i 2030.
Nestlé vækster solidt i årets første ni måneder
Initiativet er fødevaregigantens nyeste på vejen mod et mål om i 2025 at have at skabt en forsyningskæde, der helt lever op til Nestlés egne bæredygtighedskrav. Ligeledes er det målet, at virksomhedens kakao skal være direkte hentet hos kilden og være sporbar.
- Kun ved at takle de grundlæggende årsager, vil vi kunne gøre en forskel. Vi er overbevist om, at det her vil være en »game changer« på vejen til at reducere risikoen for børnearbejde, siger Magdi Batato til Reuters.
Nestlé brugte i 2020 mere end 436.000 tons kakao. Fødevareproducenten står blandt andet bag KitKat-chokoladebarerne og Smarties.