Kvægkatastrofe lurer i Ukraine
Ruslaands invation i det østlige og sydlige Ukraine truer med at skabe katastrofale tilstande for ukrainske kvægbønder, lyder det fra den nationale organisation af mælkeproducenter.

Angreb med artilleri og morterer har kostet flere tusind køer livet under krigen i Ukraine. Foto: Ukraines Forsvarsministerium via Creative COmmons
Ruslands invasion af Ukraine har ikke kun kostet flere tusind menneskeliv. Også ukrainsk landbrug har været meget hårdt ramt, for det har været svært for Ukraine at eksportere korn ud af landet via søveje.
Nu frygter landets mælkeproducenter, at krigen kan koste livet for op mod en tredjedel af landets mælkekvæg, og det truer ukrainske mælkeprocenter på livet.
- Lige nu ødelægger invasionsstyrkerne (fra Rusland, red.) kynisk og med forsæt mælkeproducenternes produktionskapacitet. Gårde, der ligger nær frontlinjen eller i det besatte områder kan knapt nok overleve, fordi der mangler elektricitet og kommunikation, og det går ud over landmændenes evne til at producere, siger Hanna Lavreniuk, der er generaldirektør hos mælkeprocenternes ukrainske landsorganisation, AVM, ifølge Dairy Global.
Særligt alvorligt i Kharkiv
Ifølge generaldirektøren er det i regionerne Kharkv, Kherson, der er under daglige russiske angreb, samt i de besatte områder i Donbas-regionen, at det står værst til. Men på grund af manglende muligheder for at kommunikere, er det svært for landbrugsorganisationen at få det fulde overblik over, præcist hvor slemt det står til.
Særlig problematisk er situationen i Kharkiv, siger Hanna Lavreniuk.
- Invasionsstyrkerne bombarderer gårde i Kharkiv-regionen på mere regelmæssig basis nu. De gårde bliver konstant angrebet med morterer og raketter. Det er skidt, for Kharkiv-området er mellem de fem bedste mælkeproducerende regioner i Ukraine med solide landbrug der, siger hun.
Ifølge AVN har over 50.000 køer mistet livet på grund af krigen. Organisationen forudser, at hvis krigen ikke får en afslutning i løbet af 2022, vil 100.000 yderligere køer miste livet.