Selv om en EU-dom i 2017 fastslog, at det var forbudt at kalde plantebaserede alternativer til mejerivarer for eksempelvis mælk eller ost, så gælder det samme ikke, når det kommer til plantebaserede alternativer til kød.

Det er man dog ikke tilfreds med i Frankrig. For, som man også kunne læse i Effektivt Landbrug den 6. marts, har den franske regering for nyligt forbudt brugen af kødbetegnelser som eksempelvis »pølse«, »steak« og »skinke« til plantebaserede alternativer til kød.

- Det var et ønske fra vores avlere; et forbud mod navne som steak, escalope eller skinke til plantebaserede produkter er blevet offentliggjort i dag, skriver den franske premierminister Gabriel Attal på det sociale medie X ifølge den økologiske nyhedsportal okonu.dk som begrundelse for loven.

21 forbudte betegnelser

Ifølge okonu.dk nævner den nye lov specifikt 21 kødrelaterede betegnelser, som det altså forbydes at bruge på plantebaserede produkter, der er produceret i Frankrig.

Overtrædelse af loven kan straffes med personlige bøder på op imod 1.500 euro (knap 11.200 kroner), mens virksomheder straffes med en bøde på op imod 7.500 euro (knap 56.000 kroner).

- Fødevarerne må gerne indeholde en vis mængde planteprotein, men den er begrænset til for eksempel fem procent, hvis produktet må kaldes pølse, og maksimalt to procent, hvis den må kaldes merguez (en type krydret pølse, red.), skriver okonu.dk om regler, som dog ikke gælder, hvis produkterne skal sælges i et andet land, eller hvis de sælges i Frankrig, men er produceret uden for landets grænser.

De nye regler lanceres samtidigt med en hjælpepakke til husdyrproducenter på 400 millioner euro (knap 3 milliarder kroner, red).

Utilfredse plantespisere

De nye regler er ikke faldet i god jord hos franske veganere og vegetarer, idet de to interesseorganisationer European Vegetarian Union og Association végétarienne de France begge har sat spørgsmålstegn ved, om den franske lov er i overensstemmelse med EU-reglerne. Desuden påpeger de, at betegnelserne som eksempelvis »pølse« er blevet et så almindeligt anvendt, at det vil være svært at erstatte med et andet.

Reglerne falder heller ikke i god jord hos blandt andet virksomheden La Vie, hvor man mener, at forbrugerne ikke er i tvivl om, hvad de køber, og at forbuddet betyder, at importerede produkter bliver favoriseret.

Europa-Parlamentet har tidligere afvist at give kødnavne samme beskyttelse, som mejeriprodukter som mælk og ost fik i 2017, da en EU-dom slog fast, at det var forbudt i EU at markedsføre plantebaserede fødevarer under navne som »mælk«, »ost« eller andre mejeriudtryk.