Stiig Markager: - Det her er en rigtig stor dag for havmiljøet

Konklusionerne fra Den grønne trepart er godt nyt for det danske havmiljø, mener professor Stiig Markager.

Det ville være synd at sige, at alle i landbruget har samme tanker om miljø og klima som professor i havmiljø ved Aarhus Universitet, Stiig Markager.

Det er kommet til udtryk ved flere lejligheder, blandt andet i debatter om hvad der egentlig er årsagen til iltsvind og svære forhold for fiskebestanden i åer, vandløb og indre farvande.

Professoren var også ganske kritisk omkring det mandat, som Den grønne trepart oprindeligt fik til sit arbejde, blandt andet fordi netop havmiljø til at begynde med ikke var en del af det, der skulle på bordet under forhandlingerne.

Det kaldte Markager for en syltekrukke og et bevidst forsøg på ikke at komme ind til problemets kerne i et interview med DR Nyheder i januar måned.

Men efter mandagens annoncering hos Den grønne trepart har piben fået en noget anden lyd.

- Det her er en rigtig stor dag for havmiljøet. Der er nogle rigtig positive elementer i den her aftale, som vil give et meget bedre havmiljø, siger Stiig Markager til DR P1 Morgen.

Markager: Reduceringer skal der til

Konklusionerne fra Den grønne trepart tager blandt andet fat om kvælstofindsatsen, hvor arealomlægning skal være hovedmotoren til at nå målene i EU’s vandrammedirektiv.

Markager tilføjer dog, at aftalen i treparten ikke med et snuptag får liv og fisk tilbage i farvandene, fordi det tager lang tid at ændre på den økologiske tilstand i havmiljøet. Men:

- Det eneste, vi kan gøre, er at begynde at reducere den mængde kvælstof, vi udleder ud gennem åmundingen. Og det har man i hvert fald skabt en proces for med den her aftale, lyder det fra professoren.

Han vurderer, at der kan gå op til et sted mellem 20 og 30 år, inden den gode økologiske tilstand i farvandene er genoprettet.

Konklusionerne fra Den grønne trepart, der har bygget videre på rapporten fra Svarer-udvalget, skal nu gennemgå en videre politisk proces, inden aftalen kan møntes ud i konkret lovgivning.

Læs mere om Den grønne trepart

Den grønne trepart er blevet enige om at pålægge en CO2-afgift på dansk landbrug. Derudover er der lagt op til en stor omlægning af det danske areal. Men hvad betyder det for landmændene?

Læs mere her

Læs også