Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planter og repræsentant i den lokale grønne trepart for Køge Bugt, forventer ikke, at det nye, opdaterede retentionskort for 2025, der er lige på trapperne til at blive offentliggjort, vil få afgørende betydning.

- Det kommer ikke til at gøre den afgørende forskel. Vi skal dybere ned end det, lyder det fra den sjællandske formand. Han peger på, at der er store usikkerheder forbundet med retentionskortet, både i dets nuværende og kommende version.

- Kortet kan langt fra stå alene, når man skal vurdere, hvilke landbrugsarealer der skal underlægges kvælstofregulering. Det er jo i højere grad et udledningskort (med data for udledninger af næringsstoffer, red.), vi har brug for. Og så skal vi samtidig forbedre retentionsforholdene med kollektive virkemidler som vådområder og minivådområder, forklarer Torben Hansen.

Giver ikke entydigt svar

I hans optik giver retentionskortet kun en del af billedet, og derfor skal det ikke bruges til at regulere på bedriftsniveau.

- Der er flere sandheder, og retentionskortet giver ikke et entydigt svar på, hvor vi skal lægge vores indsats. Det vigtigste er, at vi kommer i gang med at etablere kollektive virkemidler, særligt i de områder med de største kvælstofudfordringer, siger Torben Hansen.

Nyt retentionskort på vej

  • Kortet vejleder kommuner og grønne treparter i arbejdet med oplandplanlægning og markregulering.
  • Retentionskortet viser, hvor effektivt kvælstof tilbageholdes og omsættes fra rodzone til kyst.
  • En ny version offentliggøres i foråret 2025 og lægges ind i det digitale planlægningsværktøj Mars, som de lokale treparter, m.v., bruger til at planlægge og koordinere konkrete indsatser i det åbne land.
  • Kortet er udviklet af Geus og Aarhus Universitet som en del af den Nationale Kvælstofmodel.

Bremser ikke processen

I den modsatte ende af landet forventer Jacob Spangsbjerg, formand for Vestjysk og repræsentant i den lokale grønne trepart for Ringkøbing Fjord, at de nye retentionskort får en vis betydning – men næppe en afgørende én, hvis de lokale løsninger, der arbejdes med lige nu, viser sig at kunne levere de ønskede kvælstofreduktioner.

- Jeg synes ikke, at det bremser processen for os, at kortet ikke er klar endnu, siger han.

Retentionskortet forventes opdateret her i foråret.

Den grønne trepart