Den nuværende tørkeperiode er blevet forværret af de klimaforandringer, der er sket i en årrække, mener klimaformidleren Jesper Theilgaard. Søndag var han den første, der optrådte i det nye debatlokale på Roskilde Dyrskue.
Der var klimaforandringer øverst på spisesedlen, da det nye debattelt åbnede på Roskilde Dyrskue. I Hal 5 var den tidligere meteorolog, og nu selvudnævnt klimaformidler, Jesper Theilgaard inviteret forbi for at snakke om de forandringer, som jorden og dens atmosfære undergår.
Det var dog op ad bakke for arrangørerne, for atmosfære var der ikke just meget af i den store hal, hvor blot 20 mennesker havde ladet sig friste indenfor.
Tilhørerne kunne høre Theilgaard fortælle om, hvordan han ser de mange ugers tørke i Danmark i forhold til klimaets udvikling. Endnu engang slog Theilgaard fast, at klimaforandringerne havde gjort tørkeperioden mere ekstrem.
- Det er ikke usædvanligt, at vi har en højtryksperiode her i foråret. Det er sket mange gange, og det er heller ikke så usædvanligt, at vi kan have en periode, hvor det ikke regner ret meget. Men det helt exceptionelle ved den her tørke er, at perioden startede ret tidligt, sagde Jesper Theilgaard til tilhørerne.
Øget fordampning
Ifølge Theilgaard, der under sit oplæg anslog, at der mangler 100 millimeter regn, hvis man skulle have en normal mængde nedbør på markerne i Danmark, kan man ikke kun basere det meget tørre vejr på vejrsystemer alene. De høje temperaturer har også spillet en væsentlig rolle.
- Så er det fordi, der er lagt en ekstra grad på via den globale opvarmning, og den ene grad betyder ganske meget, for eksempel for fordampningen. Og selvfølgelig har der også været meget sol. Det betyder også meget. Så der er elementer i den her periode, som helt klart er afspejlet i klimaforandringerne.
Hele udviklingen får store konsekvenser for det globale vejr, mente oplægsholderen.
- Ekstremerne bliver større, de bliver værre, og de bliver længerevarende. Og det gælder altså også hedebølger, der bliver længere, de kommer oftere – og så gælder så også det, vi så sidste år, altså hvor landet blev dynget til med vand, og det stort set regnede hele året
Opmagasinere vand
Den tidligere DMI-meteorolog var også i sit oplæg inde på, at de ujævne nedbørsmængder og stigende jordtemperaturer måske i fremtiden ville kunne komme til at betyde, at der ville blive brug for opmagasinering af vand for at kunne vande marker, når tørken slår til.
- Jeg har snakket med landmænd, der må vælge, om de skal vande på den ene eller på den anden mark. For det er ikke muligt for den enkelte landmand at vande. De mangler vandingsmateriale, det er der dog råd for. Men måske vil det i fremtiden blive nødvendigt at opmagasinere vand, hvis tørkeperioderne bliver længere, end de er nu, lød det fra Jesper Theilgaard.
Han sluttede af med at slå fast, at Paris-aftalen kan være en måde at komme i gang med at løse alle problemerne på. Men det var vigtigt at have for øje, at den aftale ikke kan løse alle problemer, men kun være en måde at komme i gang på.