Grøn satsning skal skabe nyt erhvervseventyr
Nordic Sugar vil i samspil med to andre virksomheder og lokale aktører opføre et nyt testanlæg til behandling af restprodukter fra fødevareproduktionen.

Det er blandt andet roetoppen, der skal ind i fødevarekæden og ikke ende som spildprodukt eller blot bruges til foder gennem Baltic Plant Solution. Foto: Piqsels
Råvarer med restprodukter, der får nyt liv, er hele tankegangen i, hvad der populært er kendt som »upcycling«
Eksempelvis kan roetoppe blive til proteiner i nye fødevarer, opsamling af næringsstoffer gennem muslingeproduktion kan blive til essentielle fedtsyrer i nye »superfood-produkter« (fødevarer særligt rige på blandt andet vitaminer og mineraler, red.), og halm fra allerede høstet frøgræs kan blive til tekstil.
Ovenstående er tre eksempler på, hvordan restprodukter og afgrøder fra landbrug og havbrug kan blive til ingredienser i nye, bæredygtige produkter. Og teknologien til at lave eksempelvis ingredienser til fødevareindustrien af restprodukter findes allerede, men der mangler et testanlæg, hvor danske og udenlandske virksomheder kan teste processerne og produktionen i fuld skala, inden de kommer i reel produktion.
Derfor tager en række aktører – heriblandt Nordic Sugar – nu første skridt til at etablere et stort testanlæg på Falster under navnet Baltic Plant Solution. Anlægget skal fungere som en affyringsrampe for nye produkter, der bygger på øget værdiskabelse med biologiske ressourcer.
Endnu et grønt fyrtårn
Det er Nordic Sugar, der står bag idéen til et fuldskala-testanlæg, efter man i flere år har luftet tankerne og mødt stor interesse blandt virksomheder både i Danmark og nabolande.
Nu har Nordic Sugar og to andre virksomheder slået sig sammen med Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund og Business Lolland-Falster, og tager idéen skridtet videre mod realisering. Når anlægget står klar, er det målet, at det skal kunne servicere virksomheder fra hele Danmark og fra eksempelvis Sydsverige og Nordtyskland – derfor navnet Baltic Plant Solution.
- Helt konkret skal der bygges et skalerbart produktionsanlæg, som meget firkantet sagt kan skille en plante eller andet biologisk materiale ad, så man kan udvinde proteiner, fibre eller andre funktionelle ingredienser produkter. Og måske også helt andre og endnu uudforskede muligheder, siger John Jensen, chef for »New Opportunities« hos Nordic Sugar i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Behovet findes, og det kan realiseres. Det vil gøre noget godt for os på sukkerroesiden og for andre danske levnedsmiddelproducenter. Det vil virkelig være en dansk positionering inden for bioraffinering. Vi skal være førende inden for det her.
Ny indtjeningskilde
John Jensen lægger overfor Dansk Industris medlemsforening, Procesindustrien, vægt på, at projektet taler ind i en dagsorden omkring grøn omstilling og mere planteproduktion.
For Nordic Sugar vil testanlægget også være en vigtig faktor for fortsat at sikre indtjening og få mere værdi ud af sukkerproduktionen end i dag, hvor omskiftelige sukker- og roepriser gør det sværere at fastholde sukkerproduktionen i Danmark og Europa.
Derfor har virksomheden allerede flere forskellige projekter i gang i samarbejde med GUDP, Innovationsfonden og Teknologisk Institut, hvor man undersøger, hvordan roetoppe kan omdannes til planteproteiner til brug i fødevareproduktion.
Med det nye testanlæg kan man nu teste af i fuld skala.
- Hvis vi kan lave et rent protein fra roetoppene, så ved vi hvilke elementer, der skal sættes sammen for at lave produktionen. Men vi har jo ikke nogen ide om, hvad kunderne vil sige til det. Vi tror dog, at der er et kæmpe marked for det. Det er jo verdens mest almene, grønne protein, som findes i alle planter, men der er meget få, som har udvundet det til levnedsmiddelskvalitet, siger John Jensen til Dansk Industri.
I øjeblikket er Nordic Sugar der, hvor de kan bruge proteinet fra roetoppene til foder, mens de mangler lidt endnu, før det kan bruges i fødevareproduktionen.
Eksplosivt marked
Ifølge investeringschef i Business Lolland-Falster, Steffen Lund, er der et kæmpe behov for et anlæg som Baltic Plant Solution. Ikke bare i Danmark, men i hele Nordeuropa.
- I dag skal man helt til Belgien for at finde et anlæg, der kan levere den samme service. Biosolutions er et område i eksplosiv vækst, og alene inden for den gren af bioraffinering, der handler om enzymer og mikroorganismer, forventer man en samlet global markedsværdi på knap 3.700 milliarder kroner i 2026. Anlægget på Lolland-Falster kan derfor blive et sted, hvor nye, internationale erhvervseventyr begynder, siger Steffen Lund.
Første skridt i etableringen af anlægget er sat i gang med udarbejdelsen af et såkaldt »Feasibility Study«, som leveres af den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras. Det skal sikre, at alt omkring etableringen af anlægget, der forventes at koste 200 millioner kroner, gribes rigtigt an.
- Vi er glade for at kunne udnytte vores viden og erfaringer fra den agroindustrielle sektor i netop dette innovative projekt. Vi ser frem til dialogerne med alle parter i de næste måneder, og vi håber således, at feasibility-studiet vil føre til en snarlig realisering af projektet i sin helhed, siger Erik C. Wormslev, udviklingschef i Niras.
- Et sådant anlæg, tilføjer han, vil være en milepæl for mange nye produktioner til glæde for landbruget og industrien. Det vil samtidig føre til en mere optimal kaskadeudnyttelse af råvarer til gavn for miljøet og vores fælles fremtid. Desuden skaber det nye arbejdspladser og på sigt også eksport af varer og tjenesteydelser.