Noter Nord uge 38 -2022

Danske vaskerobotter indtager amerikanske svinefarme

Hos det danske firma Washpower fra Roslev ved Skive øger man nu indsatsen på det amerikanske marked med etableringen af Washpower Inc og etablering af kontor i Chicago.

Til at styre kontoret på den anden side af Atlanten har Washpower ansat Magnus Leth, der kommer fra en stilling på det Danske Generalkonsulat i Chicago.

- Jeg er utrolig stolt og beæret over den tillid som Washpower har vist mig. Vi har et unikt produkt, som der er stor efterspørgsel på i USA, og som kun er blevet forstærket af den store mangel på arbejdskraft i landbruget. Jeg forudser vækst på markedet og glæder mig enormt til at komme i gang, siger Magnus Leth.

Washpower blev etableret i 2016, og siden er det gået stærkt. I foråret 2022 blev salget af vaskerobot nummer 1.000 rundet, og Washpower er nu til stede på 35 markeder og har mere end 40 ansatte.

Washpower Inc er firmaets første datterselskab uden for Danmarks grænser.

Fødevarestyrelsen kontrollerer malkekøernes klove

De kommende måneder kontrollerer Fødevarestyrelsen malkekøernes klovsundhed, og om de får den behandling, de skal have. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Da Fødevarestyrelsen undersøgte klovsundhed hos malkekøer i 2015, overholdt 28 procent af landmændene ikke reglerne om dyrevelfærd. I en ny kontrolkampagne vil de nu undersøge, om landmændene er blevet bedre til at tage sig af klovlidelser.

- Vi ved, at lidelser i køernes klove er smertefulde og påvirker trivsel og velfærd. Derfor er det vigtigt, at den enkelte landmand holder øje med dyrene og samarbejder med sin dyrlæge om behandlingen af lidelser, siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Landmanden har ifølge dyrevelfærdsloven pligt til at overvåge sundhed også i kvægets klove og at sætte en behandling i gang, når der opstår klovlidelser. Der er god fornuft og økonomi i at have fokus på klovsundhed, for dårlige klove påvirker dyrets appetit og ydelse.

- Vi undersøger klovsundhed blandt andet ved at se på, hvordan dyrene bevæger sig rundt, og om de har en sund og naturlig adfærd. Vi kontrollerer også, om landmanden gennemfører mindst to årlige kloveftersyn, samt hvilken behandling og medicin de syge dyr har fået, siger Christian Strøyer.

Kontrolkampagnen varer fra 1. september til og med november og omfatter besætninger med malkekvæg både inde og ude.

Arla sender ekstra penge ud oven på rekordregnskab

Voksende inflation og usikkerhed har præget den globale forsyningskæde for mejeriprodukter i første halvår af 2022. Alligevel er det lykkedes Arla at præstere en rekordomsætning i sit halvårsregnskab for 2022. 

Arla-koncernens samlede omsætning nåede 6,38 milliarder euro (47,5 milliarder kroner) i første halvår 2022. En stigning på 17 procent sammenlignet med 5,44 milliarder euro (40,5 milliarder kroner) i første halvår 2021, hvilket næsten udelukkende skyldes betydelige prisstigninger i Arlas detail- og foodservice-forretning samt råvarehandel, oplyser Arla.

Arla-indtjeningen – som måler den værdi, Arla skaber pr. kg ejermælk – var 49,6 eurocent. Arla vil nu udbetale sin første halvårlige efterbetaling til andelshaverne på en eurocent pr. kg mælk baseret på mælkeindvejningen i første halvdel af 2022.

Arlas gennemsnitlige aconto-mælkepris til andelshaverne steg med 30,9 procent i første halvdel af 2022 sammenlignet med samme periode i 2021 og fortsatte med at stige hen over sommeren. På grund af betydelige og fortsat stigende omkostninger på gårdene samt usikkerheden skabt af de nuværende globale markedsforhold har den højere mælkepris dog endnu ikke medført en stigning i mælkeproduktionen, oplyser Arla.

1-års fødselsdag: Over 700 hjem til dyrene i Århus

1. september var det 1 år siden, at Dyrenes Beskyttelse og Dansk Dyreværn Århus fusionerede, og i løbet af det år har over 700 dyr fået nye hjem.

Dyrenes Beskyttelse har et stort corps af frivillige, som tager rundt og hjælper dyr på baggrund af henvendelser fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812. Det har betydet, at der nu kommer dyr ind på internatet døgnet rundt, så generelt er der mere travlt. De mange nye dyr, har også betydet andre ændringer hos Dansk Dyreværn Århus.

- Vi har lavet en generel revurdering af alt der foregår på internatet, og en af de ting, som har stor betydning, er, om dyrene kan komme til dyrlæge hurtigt, og at den proces foregår uden stress. Vi har derfor fået etableret dyrlægeklinik med fast dyrlæge tilknyttet, og det har gjort en stor forskel for dyrene, fortæller Karina Fisker, internatchef ved Dyrenes Beskyttelse, der fra starten var med til at hjælpe Dansk Dyreværn Århus godt i gang.

1. august 2022 startede Rolf Nordentoft som internatleder. Han har fungeret som frivillig dyreredder en periode, men skal nu hjælpe internatet godt videre.

Store landbrugsmaskiner kommer til torvet

Traditionen tro kommer landbruget til Grenaa for at fejre, at høsten er i hus.

I år bliver det den 1. oktober, hvor Torvet i Grenaa for en stund blandt andet bliver vært for en stor udstilling af dyr og landbrugsmaskiner.

Det er Djursland Landboforening, som i samarbejde med LandboUngdom og Handel Grenaa byder velkommen til en dag fyldt med aktiviteter for hele familien, hvor man kan komme helt tæt på landbrugets dyr som heste, køer, får og kaniner og også få en tur på hesteryg.

Karle- og Pigelauget v/Det grønne Museum er som altid på pladsen, hvor de bager pandekager over bål, og dagen igennem vil der være sjove konkurrencer, hvor man også kan vinde præmier. Der vil desuden være madboder og salg af grønsager og landbrugsprodukter på pladsen.

 

Læs også