Noter Syd uge 03 -2023

Presset oksekødsmarked efter nytår

Nytåret er nu ovre, og det betyder en markant ændring i efterspørgslen på oksekød. Det skriver AgroMarkets i en analyse.

Hvor hylderne for kvalitets-oksekød er stort set støvsuget op til nytår, så er interessen på et markant lavere niveau nu i januar.

Positivt så forsvinder interessen for oksekød ikke - den drejer over mod mere traditionelle vinterretter, hvor det er billigere udskæringer, der bruges, ligesom oksefars som altid er populært.

Det høje prisniveau for oksekød i butikkerne er med til at reducere efterspørgslen, for hvor det næsten ikke kan blive godt nok til eksempelvis nytårsaften, så kan det efterfølgende næsten ikke blive billigt nok, når vi skal ned i den lokale dagligvarebutik i januar.

Derfor vil det relativt høje prisniveau, vi stadig ser i butikkerne i forhold til for et og to år siden, stadig sætte lidt af en bremse på forbruget.

 

Måling: Minkavl møder modstand fra halvdelen af danskerne

Det er igen tilladt at holde mink i Danmark for at producere minkpels, men nu viser en meningsmåling foretaget af YouGov, at 50 procent af de adspurgte danskere ønsker at forbyde produktion af mink og andre pelsdyr som ræv, mårhund og chinchilla i hele EU.

Det skriver dyrerettighedsorganisationen World Animal Protection Danmark, som har fået lavet undersøgelsen hos YouGov, i en pressemeddelelse

24 procent svarer, at pelsproduktion er »ok«, mens 26 procent svarer »ved ikke«.

Det er ikke kun i Danmark, at et europæisk forbud mod pelsproduktion møder opbakning. Efter blot syv måneder er der i EU allerede indsamlet over 1,1 millioner underskrifter i det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe. Når man 1,4 millioner indenfor et år, hvoraf én million kan valideres, er man sikret lydhørhed i EU Kommissionen.

Undersøgelsen er blevet foretaget i perioden mellem den 4. og den 6. december blandt 1.019 danskere.

 

Palmeolie og soja skal være afskovningsfrit

Fra midten af 2025 skal produkter med palmeolie, oksekød og soja, der sælges i EU, være dokumenteret afskovningsfri.

Ny EU-lovgivning gør, at hverken producenter eller forhandlere må sælge varer, hvor råvarerne stammer fra landbrug, der har ryddet skov til fordel for plantage, skriver Børsen.

Det får betydning for danske virksomheder, fortæller Aske Skovmand Bosselman, der er lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Lovgivningen rammer først og fremmest de operatører, som sender varer ud på det europæiske marked. De skal dokumentere, at der ikke er ryddet skov, der hvor varen er dyrket.

Det samme gælder handlere - med undtagelse af små og mellemstore virksomheder - der handler med varer på det europæiske marked.

 

Læs også